Danmark udviser to russiske diplomater

Udenrigsminister Anders Samuelsen. Foto: Udenrigsministeriet.

Danmark udviser to russiske diplomater, som reaktion på hændelsen i den engelsk by Salisbury tidligere på måneden, hvor en eks-spion og hans datter blev forsøgt myrdet med nervegas.

Beskeden om udvisningen gav Udenrigsministeriet i dag til den russiske ambassadør i Danmark.

Dermed er Danmark enig i Storbritanniens vurdering af, at Rusland højst sandsynlig at Rysland er ansvarlig for drabsforsøget og der ikke er nogen anden plausibel forklaring. En holdning som EU’s stats- og regeringschefer i enighed udtrykte på Det Europæiske Råd den 22. marts

I forbindelse med udvisningen siger udenrigsminister Anders Samuelsen:

– Det er et meget ekstraordinært skridt, når vi i dag har meddelt Rusland, at vi udviser to af deres diplomater fra Danmark. Men vi står også i en helt ekstraordinær situation. For første gang siden anden verdenskrig har et kemisk kampstof været anvendt i Europa.

– Vi er enige med Storbritannien om, at det er meget sandsynligt, at det er Rusland, der står bag. Der er ikke andre plausible forklaringer. Sammen med vores partnere sender vi derfor i dag et meget klart signal, siger ministeren og fortsætter:

– Vi står skulder ved skulder med Storbritannien og siger klart fra over for Rusland på et tidspunkt, hvor Rusland også på andre områder er truende og søger at underminere vestlige værdier og den regelbaserede internationale orden.

– For at forholdet til Rusland skal blive bedre, må Rusland ændre kurs. Vores ekstraordinære tiltag i dag er et led i vores og vores internationale partneres pres på Rusland, slutter udenrigsminister Ander Samuelsen.