Netto og Kirkens Korshær samler socialt udsatte til påskefrokoster over hele landet

Arkivfoto: Morten Sundgaard.

100 helligdagslukkede Netto-butikker donerer overskudsmad til bl.a. Kirkens Korshær. Maden vil fortrinsvis blive brugt til påskefrokoster, men også en række andre organisationer vil modtage friske overskudsvarer fra Netto.

Det er fjerde gang i træk, at Netto og Kirkens Korshær går sammen om at afholde velgørenhedsarrangementer i helligdagene for landets ensomme og socialt udsatte. Det sker i form af en række påskefrokoster over hele landet. Netto sender skærtorsdag deres velkendte gule lastbiler rundt i landet for at indsamle overskudsmad fra 114 helligdagslukkede Netto-butikker. Lastbilerne kører derefter til Kirkens Korshærs væresteder, hvor de lokale korshærsledere frit kan vælge den mad, som de har behov for i påsken og de efterfølgende dage.

– Jule- og påskefrokosterne er efterhånden blevet en tradition for Netto. Vores samarbejde med Kirkens Korshær og FødevareBanken giver god genlyd ude i de mange Netto-butikker landet over – både pga. velgørenheden og kampen mod madspild. Vi oplever igen og igen stor opbakning fra de lokale butikker og deres medarbejdere, der alle viser overskud her i højtiden, og i år kan vi virkelig mærke, at det noget folk genkender. Flere og flere butikschefer, kokke og kunder hører om vores jule- og påskefrokoster, hvilket egentligt er en af de bedste resultater ved disse arrangementer – at øge samfundets opmærksomhed om madspild og velgørenhed, siger Brian Seemann Broe, landedirektør hos Netto Danmark.

Samarbejdet er blandt andet med til at skabe håb.

– Vi sætter stor pris på den indsats, Netto og de frivillige medarbejdere fra FødevareBanken og Netto gør for vores brugere. Donationerne fra Netto betyder ikke alene at vores egne midler strækker længere. De betyder også, at vores brugere får en oplevelse ud over det sædvanlige. Vi siger i Kirkens Korshær, at vi skaber gode øjeblikke af håb – og her er en lækker frokost i højtiden i fællesskab med andre i den grad et godt øjeblik. Vores brugere kæmper med bl.a. ensomhed, økonomi, dårligt helbred, misbrug og manglende netværk. Og ikke mindst i højtiderne mærker vi, at der er brug for os. Her er det kærkomment at kunne byde indenfor i fællesskabet med en påskefrokost, siger Helle Christiansen, chef for Kirkens Korshær.

Overskudsmad gør en forskel
FødevareBanken og Netto arbejder til daglig sammen for at reducere madspild, hvor FødevareBanken afhenter overskudsvarer fra Nettos centrallagre. Siden 2016 har Netto samarbejdet med Kirkens Korshær og FødevareBanken om frokoster i jule- og påskeugerne. I højtiderne opsøger flere brugere varmestuerne, hvilket gør behovet for mad ekstra stort. Samtidig oplever detailbranchen langt flere overskudsvarer i helligdagene pga. de mange lukkedage.

– Det daglige arbejde omkring madspild er vigtigt, fordi overskudsvarene er med til at hjælpe de mange, som for alvor har brug for det. Højtiderne er noget helt særligt, og derfor er vi også glade for, at vi kan bidrage med frivillige, der kan hjælpe til i køkkenerne og med at servere til påskefrokosterne. Hele projektet giver rigtig god mening, ikke bare fordi det nedbringer madspild, men også fordi det bidrager til, at vi kan hjælpe de socialt udsatte i lokalområderne, udtaler Karen-Inger Thorsen, direktør for FødevareBanken.

I påsken bliver der afholdt påskefrokoster på væresteder i hhv. København, Ringsted, Nykøbing F, Odense, Svendborg, Aarhus, Aalborg og Herning. På disse væresteder vil store kokkenavne som bl.a. Morten Krogsholm, Anders Hagild, Thomas Skovmose-Falck og Allan Pfänner være med til at trylle overskudsvarene fra Netto om til festmåltider til værestedernes brugere. FødevareBanken er igen i år en del af holdet, og de står for at finde frivillige, der vil hjælpe med madlavning og servering til frokosterne.