365Nyheder.dk

Dagens nyheder

Winnie Mandela er død

Af - 2/04/18 16:40

Winnie Madikizela-Mandela er død. Foto: Superikonoskop (CC BY-SA 1.0)

Winnie Madikizela-Mandela, tidligere apartheid aktivist og sydafrikansk politiker er død.

Winnie Madikizela-Mandela var selv anti-apartheid aktivist som ledende medlem af ANC og aktiv i kampagnen for at få hendes daværende mand, Nelson Mandela, frigivet fra fængsel, hvor han sad som følge af sin kamp mod apartheid-styret.

Hun var gift med Nelson Mandela i for 38 år, hvoraf han sad fængslet i 27. Parret blev skilt separeret i 1992, men først skilt i 1996. Hun stod derfor ved hans side, da Nelson Mandela i 1994 blev valgt til præsident.

Blandt sine tilhængere blev hun kaldt “Nationens moder” og havde i sær støtte fra landets fattige sorte befolkning. Men hun havde også mange modstandere og har været en meget kontroversiel person i Sydafrika, bl.a. på grund af beskyldninger om medvirken til drab, vold og bortførelser, som bl.a. blev udført af Mandela United Football Club, der fungerede som hendes private bodyguards.

I 2004 blev hun dømt for svindel og tyveri. I første omgang frasagde hun sig i den forbindelse sine ledende poster i partiet ANC og sin plads i parlamentet. Efterfølgende blev hun taget til nåde af partiets ledelse og genoptog sit hverv som politiker.

Winnie Madikizela-Mandela blev 81 år.

Embed from Getty Images