Ubådssagen: Peter Madsen idømt fængsel på livstid

Peter Madsen er blevet idømt livsvarigt fængsel. Arkivfoto: Lars Andersen.


En enig domsmandsret har i dag idømt Peter Langkjær Madsen fængsel på livstid for drab, andet seksuelt forhold end samleje af særlig farlig karakter, usømmelig omgang med lig og overtrædelse af reglerne om sikkerhed til søs.

Retten fandt det bevist, at Peter Madsen den 10. august sidste år om eftermiddagen bar en fukssvans med orange håndtag ned i ubåden. Desuden lagde han rørstykker og to tilspidsede lange skruetrækkere ned i ubåden. Fukssvansen blev brugt til at partere liget af den svenske journalist Kim Wall, mens skruetrækkerne blev brugt til at stikke i ligdelene og rørstykkerne brugt til at tynge ligdele ned, da de blev smidt i vandet fra ubåden efter drabet og parteringen.

Retten mente ikke, at Peter Madsen havde givet nogen troværdig forklaring på hvorfor han havde båret disse effekter ned i ubåden. Desuden lagde retten vægt på, at han flere gange har skiftet forklaring flere gange og at han ikke har givet nogen troværdig forklaring på, hvorfor han i grundlovsforhøret og frem til det tidspunkt, hvor afdødes hoved blev fundet, forklarede, at hun var død af en skade i hovedet, og at han derefter skiftede forklaring til, at hun døde af forgiftning af udstødningsgasser i ubåden. Tiltaltes forklaring om, at han opfattede den første forklaring som mere skånsom for de pårørende, findes ikke troværdig og stemmer ikke overens med, at han efterfølgende valgte at partere liget. Retten lægger vægt på, at tiltalte ændrede forklaring, da man efter fundet af afdødes hoved kunne konstatere, at hun ikke kunne være død som først forklaret af tiltalte.

UC3 Nautilus i 2008.
Arkivfoto: Frumperino (CC BY-SA 3.0)


Forklaring utroværdig
Kim Madsen havde i retten forklaret, at Kim Wall var død som følge af forgiftning af udstødningsgasser i ubåden. Men den forklaring fandt retten utroværdig og lagde vægt på, at de sejlede ud uden lanterner, og at det var planen, at Kim Wall skulle tilbage til sit selskab. Retten har på den baggrund ikke fundet det troværdigt, at de skulle have glemt tiden nede i den kølige ubåd, og at det skulle være grunden til, at ubåden først kom op til overfladen efter mørkets frembrud lige efter kl. 23. Retten har endvidere fundet det utroværdigt, at tiltalte i mørket skulle have lukket lugen til ubåden, mens maskinerne kørte. Retten har også fundet tiltaltes forklaring om hans konstatering af Kim Walls død og hans reaktion herpå utroværdig. Endelig har retten lagt vægt på, at tiltalte har sendt en sms til sin daværende kone kl. 23.25, hvor han blandt andet skrev, at han var på eventyr med ubåden og havde det godt.

Retten lægger desuden vægt på, at tiltalte nogle timer efter, at Kim Wall var afgået ved døden, parterede liget og smed det i havet, påsat rørstykker, således at det blev holdt nede mod havbunden.

Tegn på at Kim Wall blev udsat for vold i live
Retten har lagt vægt på, at der på afdødes torso og afdødes hoved er fundet spor efter tegn på vold i levende live på henholdsvis højre sædeballe og ved højre kæberand, idet der er fundet et område med underhudsblødninger på højre kæberand og på højre side af halsen, hvilket mærke havde et karakteristisk udseende, som gav mistanke om, at det var påført ved at en genstand havde trykket mod området. Derudover blev der på torsoen fundet tegn på vold opstået omkring dødens indtræden eller kort tid efter i form af et stiksår på brystkassens forside med stiklæsion gennem brystbenet, en række stiksår og snit-/stiksår på de ydre kønsdele, fire stiklæsioner i vagina og en stiklæsion i den nedre del af bughulen. Retten lægger vægt på, at der påvistes blodudtrædning og mulig blodudtrædning i væv udtaget henholdsvis ved en læsion nær endetarmen og ved en læsion i vagina, samt en blodansamling i det lille bækken.

Retten mente ikke det kunne passe, at Kim Walls lig var helt og det ikke blødte, før han begyndte parteringen af hende om morgenen den 11. august.

Fængsel på livstid
Retten har valgt at straffe Peter Madsen med fængsel på livstid. Ved Ved fastsættelsen af straffen har retten lagt vægt, at der er tale om et kynisk og planlagt seksuelt overgreb og drab af særdeles brutal karakter på en tilfældig kvinde, der i forbindelse med sit journalistiske arbejde havde taget imod et tilbud om en sejltur i tiltaltes ubåd.