365Nyheder.dk

Dagens nyheder

Puk Damsgårds bestseller bliver til film

Af - 13/05/18 20:44

Anders W. Berthelsen, Niels Arden Oplev og Esben Smed. Foto: Thomas Sjørup.

Puk Damsgårds bestseller Ser du månen, Daniel bliver til ny dansk storfilm.

Niels Arden Oplev skal instruere, Anders Thomas Jensen har skrevet manuskriptet, og på rollelisten ses Esben Smed og Anders W. Berthelsen i hovedrollerne samt bl.a. Sofie Torp, Sara Hjort, Jens Jørn Spottag og Christine Gjellerup Koch i de øvrige bærende roller.

Nu kommer den dramatiske historie om den danske fotograf Daniel Rye, der blev holdt som gidsel hos terrororganisationen Islamisk Stat i over et år, som ny dansk storfilm. Det er Toolbox Film, der filmatiserer Puk Damsgårds anmelderroste bestseller Ser du månen, Daniel, der bliver den første spillefilm overhovedet, som skildrer en gidselkidnapning foretaget af Islamisk Stat, og den kamp familien kæmper for at få Daniel hjem i live.

Ser du månen, Daniel får et budget på 41 mio. kr. Filmen optages over ti uger i perioden 1. oktober i år til 31. januar 2019 i Trollhättan i Sverige, Aarhus, Jordan og Canada og får forventet biografpremiere i Danmark 19. september 2019.

Niels Arden Oplev, manden bag bl.a. Mænd der hader kvinder, Drømmen, Kapgang og flere film og tv-serier i USA, vender nu tilbage til Danmark for at instruere SER DU MÅNEN, DANIEL. Anders Thomas Jensen, manden bag bl.a. manuskriptet til Susanne Biers Oscar-belønnede Hævnen samt de film han selv har instrueret som Blinkende lygter, Adams æbler og senest Mænd og høns, har skrevet manuskript til Ser du månen, Daniel.

Over 100.000 solgte eksemplarer
Da Puk Damsgårds bog Ser du månen, Daniel baseret på kidnapningen af Daniel Rye udkom i efteråret 2015, blev den en kæmpesucces med flotte anmeldelser og over 100.000 solgte eksemplarer. Få måneder efter modtog Puk Damsgård Danmarks fornemste journalistpris Cavling Prisen, bl.a. for bogen, og siden er den også blevet udgivet i bl.a. England, Japan, Italien, Holland, Sverige, Ungarn, Polen og Portugal. Daniel Rye rejser også rundt med et foredrag om sine oplevelser, som er set af over 70.000 indtil videre.

Flere danske produktionsselskaber har udvist stor interesse for at sikre sig rettighederne til en filmatisering, og Puk Damsgård glæder sig over, at en film nu bliver en realitet.

– Det er fantastisk, at historien får et liv – et nyt og andet liv – på lærredet. Jeg har fulgt processen fra sidelinjen, og jeg glæder mig meget til at se resultatet. Da jeg skrev på bogen, tænkte jeg tit, hvilken fremragende film Daniel og hans families historie kunne blive. Simpelthen fordi virkeligheden overgår fantasien, siger Puk Damsgård.

For fortællingens hovedperson Daniel Rye bliver en film om hans oplevelser også en bevægende oplevelse.

– Jeg har en rigtig god følelse af, at holdet der er sammensat omkring filmen vil behandle historien med dyb respekt og ydmyghed som den fortjener. Bogen, Ser du månen, Daniel er allerede nået langt ud. Med denne film kan historien nå et endnu bredere publikum. Det er jo et unikt indblik i en frygtelig virkelighed som det syriske folk lever med hver dag – blot set gennem en dansker, som vi rent faktisk kan identificere os med.

Niels Arden Oplev ser enormt frem til at skulle filmatisere Ser du månen, Daniel som han har arbejdet på i flere år.

– Visionen er enkel: At bringe os så tæt som muligt på de intense hændelser og udfordringer som Daniel Rye og de mennesker omkring ham, der blev berørt af hans tilfangetagelse, gennemgik. Det er en fortælling med stor følelsesmæssig dybde og intense momenter af både sorg og glæde. En historie om intet mindre end liv og død, overlevelse og om at hele sit sind. En historie som kommer meget tæt på virkeligheden. Anders Thomas Jensen har skrevet et manuskript, hvor karakterne står lysende klart, hvor vi trækkes dybt ind i deres drama og hvor historien forfører os fremad som i den bedste thriller. Det er med både stor fortællelyst og respekt for det unikke materiale, at vi nu giver os i kast med at føre Ser du månen, Daniel frem til biografens mørke.