365Nyheder.dk

Dagens nyheder

John McCain er død

Af - 26/08/18 9:55

Foto: River Bissonnette

Den amerikanske senator John McCain er død i en alder af 81 år.

John McCain var pilot i flåden under krigen i Vietnam, hvor han blev skudt ned og taget til fange. I seks år sad han fanget i det berygtede “Hanoi Hilton”, før han blev løsladt.

Han blev valgt til Senatet første gang i 1986 og genvalgt flere gange.

Han var stillede op som præsidentkandidat for det republikanske parti i 2000, men tabte til George W. Bush, som selv endte med at blive præsident. Otte år senere forsøgte han sig igen, denne gang vandt han sammen med med Sarah Palin som vicepræsidentkandidat sit partis nominering og stillede op mod demokraternes Barack Obama i præsidentvalget. McCain tabte og Obama blev præsident.

McCain hørte til en mere og mere sjælden politiker-type i sit parti. Han kunne godt tale flertallet i partiet midt i mod, ligesom han også rakte hånden frem til samarbejde med demokraterne i flere sager.

At McCain ikke var som mange andre amerikanske politikere kom bl.a. til udtryk ved et vælgermøde, hvor en kvindelig vælger ikke stolede på demokraternes kandidat til præsidentvalget i 2008, Barack Obama, som hun mente var araber og ikke født i USA. McCain afbrød vælgeren og sagde, at Obama er “en anstændig familiefar, borger, som jeg tilfældigvis er uenig med om grundlægende spørgsmål, og det er hvad denne kampagne handler om”. Han forsøgte at holde sig fri fra mudderkastning.

Selvom McCain gik ind for krigen i både Irak og Afghanistan efter terrorangrebet den 9. september 2001, så var han en arg modstander af de forhørstekniker som f.eks. “waterboarding”, der er blevet anvendt af CIA. Hans modstand mod tortur og torturlignende tekniker bunder i hans egne oplevelser som krigsfange.

John McCain var en aktiv kritiker af Donald Trump både under dennes kampagne for at blive sit partis præsidentkandidat og efterfølgende som præsident.

I juli sidste år fik John McCain konstateret en aggressiv tumor i hjernen og kom derefter i behandling. For få dage siden blev det meddelt, at McCain havde droppet behandlingerne.

John McCain døde kl. 16.28 lørdag eftermiddag lokal tid. Tilstede var hans kone Cindy og familien.

This slideshow requires JavaScript.