365Nyheder.dk

Dagens nyheder

Hårde forhandlinger at vente efter det svenske valg

Af - 10/09/18 1:28

Riksdagen. Foto: politik.in2pic.com (CC BY-SA 3.0)
40-40-20, sådan ser fordelingen cirka ud mellem rød blok, blå blok og Sverigedemokraterna i det svenske riksdagsvalg. Næsten alle valgdistrikterne er talt op og det står klart at Socialdemokraterna går tilbage, ligeså med Moderaterna. Sverigedemokraterna går frem med omkring 5 procentenheder, men bliver ikke det andet største parti, som mange meningsmålinger havde spået. Partilederne i den borgerlige alliance har alle opfordret Stefan Löfven til at afgå selvom det står lige mellem de to blokke. Men statsministeren mener at han som partileder for det største parti, Socialdemokraterna, skal forhandle om en ny regering. “Uanset hvad valget leder til, så burde denne aften blive til blokpolitikkens begravelse.” sagde han i sin tale på valgnatten.

Fire partier går frem sammenlignet med sidste valg i 2014

Sverigedemokraterna går fra 12,9 til 17,6 procent, hvilket er en mindre fremgang end mange af meningsmålingerne har spået i løbet af de seneste måneder. Partiet fastholder dermed sin postiiton som det tredje største parti i Riksdagen og partileder Jimmie Åkesson inviterede Moderaternas Ulf Kristersson til forhandling ved sin tale til partiets valgfest. I Skåne ser det ud til at partiet bliver det største parti i flere kommuner.

Vänsterpartiet er gået frem fra 5,7 procent til 7,9 procent. Partiet som har været den rødgrønne regerings støtteparti har samlet skuffede vælgere fra netop disse. Partileder Jonas Sjöstedt udråbte sig til en af valgets vindere og udtalte samtidig en tydelig opbakning for Stefan Löfven som statsminister.

Centerpartiet går frem fra 6,1 procent til 8,6 procent. Partiet har haft medvind i løbet af denne mandatperiode, men valgresultatet er ikke en lige så stor fremgang som meningsmålingerne har vist. Men det er det bedste resultat i 30 år. Partiet har taget tydelig afstand til Sverigedemokraterna, men er gået til valg på en borgerlige allianceregering. ”Det er svært at kåre valgets vindere, men vi er definitivt en af dem” sagde Annie Lööf, Centerpartiets partileder på valgnatten.

Kristdemokraterna går meget uventet frem fra 4,6 til 6,4 procent. Partiet har ligget under spærregrænsen på 4 procent i flere målinger, men har hentet stemmer i valgkampens slutspurt og er i stedet gået frem med cirka 2 procentenheder.

Regeringspartierne og Moderaterna går tilbage

Socialdemokraterna går fra 31 procent i valget i 2014 til 28,4 procent. Tilbagegangen er ikke så markant som meningsmålingerne og de første resultater viste. Statsminister Stefan Löfven har flere gange rakt hånden ud til Centerpartiet og Liberalerna for mere samarbejde over blokgrænsen, hvilket han gentog ved sin tale til partisoldaterne ved valgaftenen. Han klargjorde også at han som partileder for det største parti ikke vil afgå nu på valgnatten.

Miljöpartiet klarede sig over spærregrænsen på 4 procent. Det har været svært for det lille parti at sidde i regering og længe så det ud til at partiet skulle miste sin plads i Riksdagen. De er gået fra 6,9 procent til 4,3 procent.

Moderaterna går tilbage fra 23,3 til 19,8 procent. Partilederen Ulf Kristersson sagde i sin tale på valgaftenen, at han vil at statsminister Stefan Löfven skal afgå. Han fremhævede også at han sammen med sine tre kollegaer i den borgerlige alliance skal diskutere resultatet og se hvordan de kan danne en ny regering.

Liberalerna får et valgresultat som er næsten det samme som i 2014, 5,5 procent. Partiet har også været under spærregrænsen i meningsmålingerne, men har altså beholdt sin plads i Riksdagen. Partileder Jan Björklund fremhævede sin bekymring for at fløjpartierne, Vänsterpartiet og Sverigedemokraterna, har haft den største fremgang. I forhold til regeringsdannelsen så var han tydelig med, at Stefan Löfven bør afgå og at målet er en allianceregering, men den skal forankres over midten og ikke i samarbejde med Sverigedemokraterna.

(News Øresund – Thea Wiborg)

Foreløbigt resultat Riksdagsvalg Sverige(valgresultat 2014)

Socialdemokraterna: 28,4 (31,0)
Miljöpartiet: 4,3 (6,9)
Vänsterpartiet: 7,9 (5,7)
Centerpartiet: 8,6 (6,1)
Liberalerna: 5,5 (5,4)
Moderaterna: 19,8 (23,3)
Kristdemokraterna: 6,4 (4,6)
Sverigedemokraterna: 17,6 (12,9)

Kilde: SVT, Valmyndigheten. Det er foreløbige tal baseret på stemmerne fra 5965 af 6004 valgdistrikter.