365Nyheder.dk

Dagens nyheder

Ny undersøgelse: Aldersgrænse for brug af solarie vil forebygge tusindvis af kræfttilfælde

Af - 9/10/18 7:16

Næsten 4.000 tilfælde af hud- og modermærkekræft kunne undgås, hvis det sammen med landets første solarielov var blevet forbudt for unge at gå i solarium. Det viser et nyt studie fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden.

Solariebrug øger risikoen for hud- og modermærkekræft og er særligt farligt for børn og unge. Men i Danmark kan selv helt unge tage kunstig sol, for her er der, modsat mange andre lande, ingen nedre aldersgrænse for solariebrug.

Hvis den danske solarielov fra 2014 havde indeholdt en aldersgrænse på 18 år, ville det på sigt have forhindret tusindvis af kræfttilfælde. Det viser et nyt studie fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, hvor forskere har sat tal på, hvor mange tilfælde af kræft i huden, vi kunne undgå i perioden 2014-2045.

Beregningerne viser, at i alt 3.730 tilfælde af kræft i huden kunne være undgået, hvis der var blevet indført en nedre aldersgrænse. Heraf er næsten 2.000 tilfælde modermærkekræft, der er den alvorligste form for kræft i huden. En aldersgrænse ville samtidig have sparet det danske samfund for minimum 67 millioner kroner i perioden.

Hvis politikerne i 2014 havde valgt helt at forbyde solarier – som de har i Australien og Brasilien – kunne vi i perioden frem til 2045 have forebygget 81.887 tilfælde af hud- og modermærkekræft og sparet samfundet for 961 millioner kroner.

Ikke for sent at ændre på fremtiden
Brian Køster, Postdoc i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne, står bag det nye studie, som han håber vil få politikerne til at skærpe solarieloven:

– Vi ved, at solariebrug øger risikoen for kræft og er særligt farligt for børn og unge. Nu ved vi så også, at et politisk værktøj som en aldersgrænse vil have en afgørende effekt, siger Brian Køster.

Han understreger, at det ikke er for sent at ændre på fremtiden.

– Et totalt solarieforbud er den mest effektive politiske løsning, men en aldersgrænse vil være et skridt i den rigtige retning, fastslår han.

WHO bakker op
En række EU-lande har vedtaget en aldersgrænse på 18 år, som WHO også anbefaler. Men da solarieloven blev vedtaget herhjemme, valgte politikerne trods anbefalinger fra en række forbruger-, børne- og sundhedsfaglige organisationer ikke at indføre en aldersgrænse.

Politikerne argumenterede med, at solarieforbruget blandt unge var faldende. Men sådan er det ikke længere. I 2013 gik 10 pct. af de 15-25-årige i solarium. I dag er andelen 12 pct.

Jette Jul Bruun er programchef i TrygFonden, og hun mener, at det er vigtigt, at vi tager et fælles ansvar for vores børn og unge:

– I Danmark bør vi derfor gøre som de fleste andre lande i Europa og indføre en aldersgrænse, så vi beskytter mindreårige mod kræftrisikoen fra den kunstigt fremstillede uv-stråling, siger Jette Jul Bruun.

Flertallet af danskere bakker op om en aldersgrænse. I 2016 mente 66 pct. af de 15-70-årige danskere, at solariebrug bør være ulovligt for børn og unge under 18 år.