Dom i sag om ’byttevold’

Arkivfoto: WilliamCho / Pixabay

Fem retsdage har Retten i Horsens brugt på at behandle nogle sammenhængende voldssager fra Skanderborg, hvor fem unge mænd fra Syrien var tiltalt for at have stukket hinanden med kniv den 20. april om aftenen og derefter som ’tilbagebetaling’ den 21. april omkring kl. 02.30.

Fire af de fem er 21 år og den sidste er 22 år.

Sagens anklager har været på hårdt arbejde, da det er anklageren, der skal præsentere sagen og dens beviser for retten, så den kan træffe en afgørelse om, hvad der er sket. Udfordringerne har bl.a. bestået i fem tiltalte med fem forsvarer i samme sag, flere af de fem tiltalte har ændret meget i deres forklaring undervejs, også et vidne skiftede forklaring, afhøringerne af flere afde tiltalte er sket gennem tolkog så strækker hændelsesforløbet sig over flere hændelsermed skiftende aktører på kryds og tværs og er derfor i sig selv noget rodet.

Resultatet af de femdages hårde arbejde blev at retten dømte den første 21 årige for i Byparken i Skanderborg mindst en gang at have stukket en anden af de 21 årige med en kniv og for ulovlig besiddelse af kniven. For det blev han idømt 6 måneders fængsel og blev udvist af Danmark. Han ankede dommen.

Den anden 21 årige – som blev stukket i Byparken – blev sammen med en tredje 21 årig og den 22 årige dømt for at have opsøgt den første 21 årige – altså gerningsmanden til den første vold – om natten på en adresse på Vesterskovvej og udsat ham for peberspray og flere stik med en kniv. Ved samme lejlighed overfaldt de samme tre gerningsmænd den sidste 21 årige med peberspray og stik med en kniv. Den anden 21 årige – altså ham, der blev stukket i Byparken – blev idømt 10 måneders fængsel, da retten lagde til grund at han førte kniven, mens de øvrige to blev i dømt 9 måneders fængsel. De blev også alle udvist af Danmark, men ankede dommen.

Den sidste 21-årige var også tiltalt under sagen, men blev frifundet.