365Nyheder.dk

Dagens nyheder

Kæmpe hvaldissektion i Esbjerg

Af - 16/12/18 13:35

Storm på 4 er synligt begejstret over grindehvalen, men spørgelysten på en masse “underlige” ting ved hvalen. Det er første gang, at han og de andre børn ser en hval i virkeligheden. Foto: Fiskeri- og søfartsmuseet.

Fredag eftermiddag stod det klart, at endnu en hval var strandet i Danmark. Denne gang i Skagen. Den halvanden tons tunge grindehval måtte overnatte på Danmarks nordligste punkt, før rejsen lørdag morgen kunne begynde til Fiskeri- og Søfartsmuseet, hvor den 5,5 meter lange hval skal dissekeres på tirsdag.

Tre havpattedyr på stribe
Det startede med sejhvalen i Hobro. Under dissektionen i Hobro indløb meldinger om en strandet delfin, og nu står biolog og naturhistorisk inspektør, Charlotte Bie Thøstesen, samt konservator og udstillingschef, Joakim Engel, og deres team overfor endnu en god udfordring.

Der er tale om en grindehval – en regelmæssig gæst i de danske farvande, men alligevel et syn de færreste har set.

Fuld adgang for nysgerrige sjæle
– Vi har valgt at dissekere hvalen med fuld adgang for offentligheden. Det er en stor oplevelse, der kan medvirke til at skabe en øget bevidsthed om de fantastiske væsner, som havet har så rigeligt af, siger Charlotte Bie Thøstesen, der er forventningsfuld – men også forberedt på lidt af en opgave: –

– Sammenlignet med sejhvalen, så kommer vi på arbejde. Grindehvalen er en tandhval og de er langt sejere at skære i.

Dissektionen finder sted på tirdsag, d. 18. december, på Tarphagevej 4, på den lille parkeringsplads ved museets materielgård og vil foregå over flere timer i tidsrummet mellem 9.30 og 15.30.

I dagens anledning reduceres entre til museet med 50% (alle under 18 år er i forvejen gratis) så det er muligt at kigge inden for og få varmen i museets akvarier, sælarie og udstillinger. I museets forhal er det i øvrigt muligt at se skellettet af en grindehval og dermed få en bedre forståelse af hvad en grindehval er for et dyr.

FAKTA:
– Ved obduktionen er det muligt at afgøre køn og alder.
– Spæktykkelsen, indholdet i mave og tarm samt parasitbelastningen afslører sundhedstilstand.
– Det undersøges om der er en forekomst af plast eller toksiner i hvalen.
– Der udtages prøver til bestemmelse af DNA som afslører populationsstrukturer og eDNA, som afslører fødevalg, virus og bakterier.