Føtex fjerner 87 tons plastik fra hylderne

Føtex fjerner nu engangsservice af plastik. Foto: Rolf Larsen.

Fra i dag er alt engangsservice af plastik fjernet fra hylderne i alle Føtex-butikker over hele landet. I stedet finder man blandt andet tallerkner, bestik og sugerør fremstilet af hvedestrå, bambus, sukkerrør, træ og papir. Dermed spares mere end 87 tons plastik om året.

Sugerør af hvedestrå, bestik i træ og tallerkner lavet af fibre fra sukkerrør. Det er den nye plastikfri hverdag, man møder, når man fra i dag køber engangsservice i Føtex. Kæden har i samtlige 101 butikker i hele landet ryddet hylderne for engangsservice i plastik og erstattet dem med nye, mere bæredygtige varer. Dermed sparer Føtex sammen med kunderne hvert år miljøet for 87 tons plastik.

– Miljø og dyreliv lider under det store forbrug af plastik, og vi gør alt for at udfase plastik, hvor det ikke er nødvendigt. Det er vores stop for salg af engangsservice af plastik i dag et godt eksempel på. Samtidig er det en stor glæde at konstatere, at vi har fundet ligeså gode varer ved at bruge hvedestrå, bambus, sukkerrør, træ og papir, siger Thor Skov Jørgensen, administrerende direktør i Føtex.

Engangsservice af plastik er især uheldigt, fordi det ofte kun bruges i få minutter, men tager flere hundrede år at nedbryde i naturen. Ender det i havet, kan det udgøre en trussel for alt fra fugle til skildpadder og hvaler.

Naturen hjælper med nye produkter
En af de helt store syndere er engangssugerør af plastik. De bliver nu i Føtex afløst af strå fra økologisk dyrket hvede og bambus. Bambussugerøret kan endda bruges flere gange.

– Det er faktisk naturen selv, der helt konkret kommer os til hjælp her med rigtig gode materialer. Det tegner godt for, hvordan vi i fremtiden kan fjerne endnu mere plastik, siger Thor Skov Jørgensen.

Føtex annoncerede allerede i maj sidste år man ville stoppe for salg af engangsplastik her til nytår uanset, om man havde fundet alternativer.

Initiativet er en del af en større plastikstrategi i Salling Group – der ud over Føtex også driver dagligvarekæderne Bilka og Netto – om at udfase plastik, hvor det er muligt, og sikre, at mest mulig plastik genanvendes. Plastikbesparelserne bliver derfor endnu større, når Bilka og Netto også udfaser engangsplastik i tråd med EU’s kommende plastikdirektiv. Dermed forsvinder et årligt salg på over 300 tons engangsplastik fra hylderne.

Vil påvirke udviklingen
Erfaringerne fra Føtex skal bruges til at skaffe endnu flere alternativer til plastikken. Indtil videre må kunderne for eksempel vente med vin-, champagne- og snapseglas.

– Det er desværre ikke alt engangsplastik, hvor der i dag er bedre alternativer. Men vi håber, at vi som en stor supermarkedskæde kan skabe en større efterspørgsel hos vores leverandører, så der hurtigt kommer endnu flere gode plastikfri varer til kunderne, siger Thor Skov Jørgensen.

At der stadig mangler alternativer, kan man helt konkret se ved, at pladsen til engangsservice i en Føtex-butik lige nu kun fylder én hyldemeter mod tidligere to.

Alternativ til små plastikposer på vej
De seneste måneders salg af engangsservice i Føtex peger på, at danskerne allerede er ved at vænne sig til en fremtid med mindre plastik. Siden Føtex fortalte om initiativet om at fjerne engangsplast i starten af maj, er salget af både bestik og engangstallerkner i plastik faldet med op til 10 procent, selv om varerne lå på hylderne.

– Kampen mod plastik er heldigvis kommet højt op på den fælles dagsorden, og det virker. Her i 2019 introducerer vi endnu et stort plastikbesparende initiativ med en bomuldspose til frugt og grønt, som kan bruges igen og igen og erstatte de mange tynde plastikposer, siger Thor Skov Jørgensen.

Føtex har allerede i 2018 fjernet et årligt salg på 44 millioner vatpinde af plastik. Med dagens stop for engangsservice i plastik fjernes i alt 69 millioner stykker engangsplastik om året fra Føtex.