Regeringsdannelse med Löfven som statsminister på vej i Sverige

Socialdemokraternas formand, Stefan Löfven ser ud til at blive statsminister i en regering bestående af Socialdemokraterna og Miljöpartiet.
Foto: Poltikerveckan Almedalen (CC BY-SA 2.0)
Nu ser det endelig ud til, at det lykkedes de svenske politikere at blive enige om en regering efter fire måneders dødvande.

Det er Socialdemokraterna, Miljøpartiet, Centerpartiet og Liberalerna, som nu ser ud til at være blevet enige om en kommende regering.

Et udkast til en aftale mellem de fire partier viser bl.a. at man er blevet enige om, at lempe regler omkring arbejdsretten og sænke marginalskatten, ligeledes vil man gøre det nemmere at bo i landistrikterne og der skal bygges nye højhastighedstog mellem Stockholm og Göteborg og Stockholm og Malmø. Der skal fremover stilles sprogkrav til nye medborgere, ligesom asylansøgere skal kunne miste retten til dagpenge, hvis de bosætter sig i kommuner med socioøkonomiske udfordringer.

Aftalen skal nu godkendes i de fire partier og hvis det sker, så bliver socialdemokraternas formand, Stefan Löfven, statsminister i en regering bestående af Socialdemokraterna og Miljöpartiet. Centerpartiet og Liberalerna vil så agere støttepartier.

Aftalen skal holde både Vänsterpartiet og Sverigedemokraterna uden for indflydelse.