Prins Joachim og familie flytter til Frankrig

Foto: DF/Kolding (CC0 1.0).

Prins Joachim, Prinsesse Marie og parrets to børn, Prins Henrik og Prinsesse Athena, flytter til Paris. Det meddeler Kongehuset.

Ifølge Kongehusets officielle meddelelse skyldes flytningen, at Prins Joachim er blevet inviteret til at deltage i Frankrigs højst rangerende militære uddannelsesforløb. Uddannelsen finder sted seks dage ugentligt, foregår på École Militaire i Paris og består af to dele, der afvikles ved henholdsvis Centre des Hautes Études Militaires (CHEM) og Institut des Hautes Études de la Défense Nationale (IHEDN).

Invitationen kom fra Den franske forsvarsminister i forlængelse af det franske statsbesøg i Danmark sidste år, hvor et af hovedtemaerne var strategiske partnerskaber indenfor bilaterale erhvervs-, kultur- og forsvarsmæssige områder. Prinsen er den første danske officer, der deltager i uddannelsen.

Fra september i år til sommeren 2020 vil Prins Joachim følge uddannelsen, som finder sted seks dage ugentligt og foregår på École Militaire i Paris. Den består af to dele, der afvikles ved henholdsvis Centre des Hautes Études Militaires (CHEM) og Institut des Hautes Études de la Défense Nationale (IHEDN).

Hovedparten af studierne afvikles ved CHEM og består af millitærstudier på højeste niveau. Uddannelsen er for 30 udvalgte officerer med oberst- eller kommandørrang, og hovedemnerne er militærstrategisk ledelse og internationale forhold. Deltagerne kommer hovedsageligt fra Frankrig, men enkelte kommer fra lande, der er blandt Frankrigs strategiske partnere.

De militære studier suppleres på IHEDN med undervisning i strategisk ledelse og offentlig forvaltning. I denne del deltager yderligere en gruppe på 70 erhvervsledere, parlamentarikere og embedsmænd samt repræsentanter fra medieverdenen. Her drøftes og diskuteres internationale relationer inden for handel, politik, kultur og militære discipliner, ligesom krisestyring og erfaringsudveksling er blandt programpunkterne.

Videreuddannelsen i Frankrig supplerer Prins Joachims nuværende arbejde i Forsvaret, hvor Prinsen siden 2015 har været forsvarschefens særlige sagkyndige i forhold til reserven i totalstyrkekonceptet.

Selvom Prins Joachim og familien flytter til Paris til sommer, vil det ikke medføre ændringer i parrets forbindelser til deres protektioner og samarbejdspartnere, oplyser Kongehuset.