To mænd dømt sag om databedrageri for millioner

,

af

Arkivfoto: Pexels / Pixabay

To mænd på 26 og 30 år blev fredag fundet skyldige i en omfattende sag om databedrageri og i dømt tilsammen 8 års fængsel.

Dommen faldt ved en domsmandsret ved Retten i Sønderborg.

Den 30-årige blev idømt fem års ubetinget fængsel, mens den 26-årige blev idømt tre års ubetinget fængsel.

For den 30-åriges vedkommende var der tale om databedrageri, der omfattede værdier for i runde tal 5,9 millioner kroner, mens den tilsvarende opgørelse for den 26-åriges vedkommende lød på i runde tal 2,5 millioner kroner.

Brugte keyloggere
De to mænd havde i perioden fra forud for november 2016 til maj 2017 installeret såkaldte keyloggere på computere på biblioteker i Herlev, Gladsaxe, Hørsholm, Solrød, Roskilde, Odense, Middelfart, Aalborg, Århus, Skanderborg, Rønde, Haderslev og Aabenraa.

Keyloggere registrerer, hvad der bliver tastet på computeren – og på denne måde havde de nu to dømte uretmæssigt fået adgang til NemID-oplysninger – og dermed for eksempel brugerid og adgangskoder til banker.

Adgang til bankoplysninger
Det lykkedes på denne baggrund at skaffe NemID-oplysninger fra i alt 16 personer, der havde benyttet de offentligt tilgængelige computere.

Og efterfølgende oplevede langt størstedelen af de forurettede, at der blev hævet meget store beløb på deres konti, at der blev optaget lån i deres navn samt bestilt nye kreditkort i deres navn, hvilket igen førte til, at der uretmæssigt blev hævet penge på kontiene samt foretaget køb i butikker.

Tilfreds med dommen
– Jeg er tilfreds med dommens resultat, og at retten har lagt vægt på, at der er tale om hacking under særligt skærpende omstændigheder, og at der er tale om alvorlig organiseret kriminalitet, der er egnet til at undergrave tilliden til NemID og netbank, siger specialanklager Heidi Colbæk fra Anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi i forbindelse med dommen.

Sagen blev kendt i offentligheden den 31. maj 2017 i forbindelse med anholdelse og varetægtsfængsling af de nu to dømte samt en tredje medgerningsmand.

Yderligere tre personer er sigtede i sagskomplekset, men deres sager er udskilte til særskilt behandling.