To mænd dømt for indbrud på 30 skoler

Arkivfoto: succo / Pixabay
Arkivfoto: succo / Pixabay

Flere end 200 elever på 30 forskellige jyske og fynske skoler fik sidste år stjålet computere, telefoner m.m. til en værdi på næsten to millioner kroner. Nu er to mænd på 25 og 26 år fra Aarhus blevet dømt for hvad Retten i Aarhus kategoriserede som særligt grove indbrud.

De to mænd fulgte samme mønster, da de brød ind på forskellige høj- og efterskoler i hele den vestlige del af landet: Mens eleverne var til aftensmad i fællesområdet, sneg mændene sig ind på elevernes værelser via ulåste døre og stjal værdigenstande, de vidste, de hurtigt kunne afsætte.

Det stod hurtigt klart for politiet, at der var tale om organiserede kriminelle, og politikredsene arbejdede derfor sammen i efterforskningen af de mange tyverier.

Den 12. juni sidste år klappede fælden så, da en elev opdagede en mand, der sneg sig rundt på en efterskole i Hammerum ved Herning. Kort efter kunne skolen konstatere, at der var stjålet flere computere og trådløse høretelefoner. Politiet bil tilkaldt og flere patruljer kørte hurtigt til området, og ved en campingplads nær motorvejen ved Silkeborg, blev to mænd anholdt i en bil der passede på beskrivelsen. I et skovstykke tæt på fandt betjentene de stjålne ting fra efterskolen i Hammerum.

Begge mænd blev anholdt og sigtet for tyveri.

Digitale spor

Efterforskerne brugte blandt andet digitale spor til at koble mændene til de i alt 30 indbrud. Blandt andet fandt politiet frem til, at mændene havde googlet efter høj- og efterskoler i bestemte områder, ligesom masteoplysninger i flere tilfælde dokumenterede, at mændene havde været ved skolerne omkring gerningstidspunktet.

Ud over de mange indbrud blev de to mænd også dømt for en række færdselsforseelser, så sammenlagt blev de i alt dømt for 251 forhold, som altså gav en dom på i alt 3½ års fængsel til begge.

Organiserede og planlagte indbrud

Anklager ved Østjyllands Politi, Jhin Lee, er godt tilfreds med dommen.

– Det var meget organiserede og nøje planlagte indbrud, hvor kosterne formentligt hurtigt blev solgt ud af landet. Derfor fulgte retten anklagemyndighedens påstand om, at der var tale om indbrud af særlig grov beskaffenhed, som skulle give en højere straf. Tyverierne er gået ud over en lang række personer, så jeg er godt tilfreds med, at dommen understreger forbrydelsens grovhed, siger anklager Jhin Lee.

Begge mænd har anket dommen til frifindel. De er blevet fængslet efter dommen.

I en lignende sag sidder en anden 25-årig mand p.t. varetægtsfængslet hos Sydøstjyllands Politi, tiltalt for omkring 200 tyverier til en værdi af knap to millioner kroner fra efterskoler i det vestlige Danmark.