45-årig dømt i usædvanlig sag om afpresning

En 45-årig mand fra Aarhus er blevet idømt 3 år og 4 måneders fængsel i en særegen sag om grov, systematisk afpresning, frihedsberøvelse og vold.

Dommen faldt i går i retten i Horsens.

Om sagen fortæller anklager Sanne Tranberg Vindelev:

– Det, der er udsædvanligt i denne sag, er det net af bedrag, som det lykkedes den dømte at spinde om sine ofre for at skræmme dem – og som gjorde ham i stand til vinde deres tillid. Den dømte, der tidligere havde tilknytning til bandeverdenen, men som forlod denne for flere år siden, udgav sig for stadig at have en stor tilknytning til bandemiljøet i Aarhus.


Blandt andet lykkedes det ham i 2017 at manipulere en 33-årig mand og hans mor fra Skanderborg ved at fortælle historier om fiktiv narkogæld og love at beskytte den 33-årige.

– På et tidspunkt flyttede han endda ind hos den 33-årige og hans mor for at være sammen med ham dag og nat. På den måde fik han magten over dem. Senere udviklede sagen sig til vold, trusler, røveri og frihedsberøvelse. I løbet af 6 måneder afpressede han den 33-årige og hans mor for penge og værdier for 350.000 kr., fortæller Sanne Tranberg Vindelev.

I 2018 afpressede han på samme manipulerende måde en 24-årig kvinde i Skærbæk. Med vold og trusler mod hende og hendes familie, pressede han hende til at betale ca. 35.000 kr. over en periode på omkring fire måneder.

– Der er tale om systematisk afpresning over en længere periode, siger anklager Sanne Tranberg Vindelev, og fortsætter:

– Og listen over anklager var lang. Den indeholdt blandt andet tiltaler for røveri og legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter, frihedsberøvelse, kvalificeret vold og mishandling og trusler.

Den 45-årige har siddet varetægtsfængslet siden juni måned sidste år og forbliver varetægtsfængslet, indtil afsoningen kan begynde. Udover de 3 år og 4 måneders fængsel skal den dømte betale erstatning til de to forurettede.

Den dømte udbad sig betænkningstid.