Politiaktion mod netværk af telefonbedragere

Rolf Larsen

Foto: Rigspolitiet.
Otte personer blev i dag anholdt i en koordineret aktion mod et netværk af telefonbedragere, som især havde udset sig ældre mennesker som deres ofre.

Politiet slog til mod syv forskellige adresser i Nordsjælland og København.

De anholdte er mistænkt for at være en del af et netværk, der i løbet af det sidste halve år har specialiseret sig i telefonbedrageri. SEØ har efterforsket sagen intensivt i tæt samarbejde med Landsdækkende Center for IT-relateret Økonomisk Kriminalitet (LCIK).

I denne sag har gerningsmændene især udset sig midaldrende og ældre kvinder og har foregivet at ringe fra Nets, Betalingsservice el. Med forskellige dækhistorier har de fået de forurettede til at udlevere kontonumre og NemID. Bedrageriet har haft et meget stort omfang. Netværket har ringet til mange personer hver dag og har derved haft et anseeligt økonomisk udbytte.

– Sagen her giver desværre anledning til at advare om, at man under ingen omstændigheder skal udlevere kontonumre eller NemID på baggrund af telefoniske henvendelser. Vi kan dog se, at der er en del, der ikke lader sig snyde, og det er trods alt glædeligt, siger vicepolitiinspektør i SEØ, Torben Henriksen.

Gerningsmændene forsøger at skabe en stresset situation ved at tilkendegive, at de hurtigst muligt skal bruge oplysningerne til at stoppe uautoriserede hævninger. Hverken Nets eller bankerne ville nogensinde bruge den fremgangsmåde.

– Vi ser med stor alvor på disse sager, der ofte har uoverskuelige konsekvenser for især ældre mennesker. Der er flere eksempler på folk, der har mistet hele deres opsparing, som ellers skulle være det økonomiske fundament i deres alderdom. Til gengæld er der ingen tegn på, at de kriminelle har nogle som helst moralske skrupler i den anledning, siger Torben Henriksen.

Tidligere har gerningsmændene formentlig kunnet se en fordel i, at politiet har haft udfordringer med at kæde sagerne sammen på tværs af politikredsene. Med etableringen af Landsdækkende Center for IT-relateret Økonomisk Kriminalitet (LCIK) i slutningen af 2018 er den fordel for de kriminelle imidlertid forsvundet, fordi alle anmeldelser og indledende efterforskning er samlet et sted i politiet. Dermed kan politiet hurtigt få et præcist overblik over sammenhængende sager og nye metoder.

– Sagen er et godt eksempel på, hvordan vi med vores organisering hurtig kan etablere et overblik og dermed få en formodning om, at der er tale om et netværk. Det betyder, at vi er i stand til at reagere langt mere effektivt i kampen mod it-relateret økonomisk kriminalitet, siger Trine Møller, centerchef i LCIK og tilføjer:

– Det bedste råd til at undgå at blive udsat for denne her form for kriminalitet er, at du aldrig skal udlevere personlige oplysninger telefonisk eller overføre penge til personer, du ikke har mødt – også selvom du tror, du kender dem.

De anholdte fremstilles i grundlovsforhør i morgen fredag, og der vil blive fremsat begæring om lukkede døre, oplyser politiet.

Next Post

59-årig varetægtsfængslet: Sigtet for voldtægt af mindreårig

En 59-årig mand er blevet varetægtsfængslet, sigtet for mindst to tilfælde af voldtægt ved samleje begået mod en mindreårig.