Gravide dropper alkohol

,

af

Gravide takker nej tak til alkohol. Foto: Niky_filipova / Pixabay
Gravide i Danmark er blevet meget bedre til at takke nej til alkohol, når først de er klar over, at de er gravide. I 2013 oplyste 83 % af gravide, når de blev spurgt omkring 12. graviditetsuge, at de undlod at drikke alkohol.

Det er en stor stigning siden 1998, hvor kun 1/3 af de gravide undlod det.

Der er dog fortsat fostre, der bliver udsat for alkohol under graviditeten. I 2013 havde 40 % af de gravide haft en eller flere episoder, hvor de drak fem eller flere genstande ved samme lejlighed. Det fordeler sig med 24 % af kvinderne, der har haft en episode, 11 % har haft to episoder og 5 % har haft tre eller flere episoder. De fleste episoder sker, før kvinderne har opdaget, at de er gravide.

Tallene bliver offentliggjort på en konference om rusmiddelskader hos børn og indsats og forebyggelse. Offentliggørelsen sker sammen med en ny gennemgang af forskningsbaseret viden om, hvilke skader børn kan være i risiko for at få, når moderen drikker alkohol under graviditeten.

Konferencen markerer afslutningen på et satspuljeinitiativ med at etablere et familieambulatorium i hver region.