PET: Terrortruslen mod Danmark er alvorlig

af

Center for Terroranalyse under Politiets Efterretningstjeneste (PET) har udsendt en ny vurdering af terrortruslen mod Danmark. Og i den fremgår det, at PET mener, at terrortruslen er alvorlig.

– Terrortruslen mod Danmark er alvorlig. Terrorangrebene i København den 14. og 15. februar 2015 viste, at der er personer, som har både intention om og kapacitet til at begå terror i Danmark, motiveret af militant islamisme. Truslen udspringer fra konflikter og ideologier i udlandet, der radikaliserer personer og miljøer i Danmark. Vurderingen fra CTA er et vigtigt redskab i PET’s arbejde med at identificere, forebygge, efterforske og imødegå terrortruslen mod Danmark, siger chefen for PET, Jens Madsen.

Center for Terroranalyse vurderer, at militant islamistisk propaganda kan have en radikaliserende effekt på personer og miljøer i Danmark, ikke mindst på socialt marginaliserede unge og understreger den betydning, som udbredelsen af militant islamistisk propaganda på sociale medier har for radikaliseringen af unge.

Det er også vurderingen, at der fortsat er en terrortrussel mod Danmark fra personer, der vender hjem fra konflikten i Syrien/Irak. Det samlede antal udrejste vurderes nu at udgøre mindst 115. Mindst 19 er dræbt.

CTA fremhæver den særlige trussel, der er mod symbolmål, såsom jødiske mål og personer, institutioner og begivenheder, der opfattes som krænkende for islam. Der er tillige en trussel mod ubeskyttede, civile mål.

Overraskelsesangreb med lettilgængelige våben
Det er vurderingen, at der i Danmark er kapacitet til at gennemføre terrorangreb med lettilgængelige våben som stikvåben, skydevåben eller mindre bomber, eller angreb med andre forhåndenværende midler. Sådanne angreb kan gennemføres spontant eller med kort planlægning. Terrorangreb og –planer i Europa har de senere år involveret personer uden erfaring fra en kampzone.

– Vi vurderer, at der fortsat er personer, der tilslutter sig militant islamistiske miljøer i Danmark, og at der i miljøerne er udbredt sympati for ISIL. Personer, der påvirkes af militant islamistisk propaganda, og som samtidig har forbindelser til kriminelle miljøer med en høj grad af voldsparathed, og adgangen til våben kan være af stigende betydning for terrortruslen, siger Chef for CTA, Søren Jensen.

Center for Terroranalyse vurderer fortsat, at et terrorangreb kan finde sted uden at der på forhånd foreligger efterretningsmæssige indikationer herpå, men at risikoen for at blive ramt af et terrorangreb i Danmark er begrænset.