Dankort-tal varsler stilstand i forbruget

,

af

Tal fra NETS viser, at forbruget på Dankort i maj 2015 steg med blot 2,1 pct. sammenlignet med maj i fjor. Hvis man korrigerer for inflation og pengeoverførsler mellem private peger tallene i retning af stilstand eller svagt faldende privatforbrug. Det er ikke gode nyheder for privatforbruget og samfundsøkonomien.

Forbruget på Dankortet er en indikator for vores samlede privatforbrug, og derfor er det ikke godt, når dankortforbruget udvikler sig svagt.

– Dagens dankort-tal tyder desværre på, danskernes forbrug er gået i stå, og man kan frygte at dette er første varsling om, at forbrugerne alligevel ikke opfører sig som ventet, men i stedet holder flere af deres penge i lommen. Privatforbruget udgør jo godt halvdelen af det danske BNP, og derfor betyder det vækst og arbejdspladser, når privatforbruget stiger, vurderer Mira Lie Nielsen, der er økonom i Dansk Erhverv.

Brud med række af positive nøgletal
– Vi har i de seneste måneder set pæn fremgang i danskernes privatforbrug, og generelt har samtlige økonomiske nøgletal bevæget sig i rigtig retning. Dankortomsætningen for maj giver et brud i perlerækken af overvejede gode økonomiske nyheder, og minder os om, at der ikke er noget brølende opsving i gang. Når det er sagt, så er det også vigtigt ikke at lægge alt for meget i en enkelt måneds tal, og der er brug for flere dårlige nyheder, inden vi afblæser det økonomiske opsving, siger Mira Lie Nielsen