Færre huse til salg

af

Optøningen på det danske boligmarked kan så småt fornemmes uden for landets største byer.
Der står 3.554 færre huse til salg i Danmark end for et år siden. Det er landsdelene umiddelbart uden for København, der har oplevet det største fald.

På nuværende tidspunkt står der 58.965 ejerboliger til salg i Danmark. Udbuddet fordeler sig på 38.866 parcel- og rækkehuse, 7.402 ejerlejligheder og 12.697 fritidshuse. Det viser Realkreditrådets boligudbudsstatistik for august 2015.

– Optøningen på det danske boligmarked kan så småt fornemmes uden for landets største byer. Der er kommet flere salg, og der står færre huse til salg end for et år siden, siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet og uddyber:

– Der er især blevet længere mellem boligannoncerne i områderne lige uden for København. I Københavns omegn er op mod hvert fjerde hus, der stod til salg for et år siden forsvundet fra boligudbuddet. I Østsjælland er det næsten hvert femte.

Selvom de største fald skal findes lige uden for Hovedstaden, står der også færre huse til salg på Fyn og i Jylland.

– Mere end halvdelen af de huse, der det seneste år er gledet ud af boligudbuddet kan tilskrives de fem landsdele vest for Storebælt. Det skal selvfølgelig ses i forhold til, at det også er her, at langt de fleste huse til salg befinder sig, konstaterer Ane Arnth Jensen.

Der står også færre ejerlejligheder til salg end for et år siden, selvom udbuddet af lejligheder er øget måned for måned gennem det seneste halve år.

– Der er kommet flere lejlighedshandler gennem de senere år. Det har været medvirkende til, at udbuddet er faldet. Det seneste halve år er der dog sat flere nye lejligheder til salg end ejendomsmæglerne har kunnet lange over disken, og det har fået udbuddet af lejligheder til at stige i det meste af 2015, siger Ane Arnth Jensen.

Mens udbudstiderne på huse ikke har bevæget sig mærkbart det seneste år, er udbudstiden på lejligheder på landsplan faldet med knap halvanden måned. Udbudstiden på lejligheder i Århus, Odense, Aalborg og København ligger tæt på tre måneder, mens flere mellemstore byer som Esbjerg Kolding og Randers har udbudstider på mellem otte og tolv måneder. På landsplan har ejerlejligheder i gennemsnit stået til salg i over fem måneder, mens udbudstiden på huse ligger på mere end ti måneder.

På landsplan står et gennemsnitligt hus på 140 kvm. til salg for 1,97 mio. kr., mens en gennemsnitlig ejerlejlighed på 80 kvm. står til salg for 2,20 mio. kr.