3000 udlændinge er indrejst siden søndag

af

Fra søndag middag til onsdag aften anslår Rigspolitiet, at ca. 3.000 udlændinge er indrejst til Danmark. Situationen ændrer sig time for time, men nogle søger asyl i Danmark, nogle returneres til Tyskland, og andre er i vores varetægt eller rejser videre gennem Danmark.

– Dansk politi opretholder fortsat en styrket indsats i de grænsenære områder, hvor vi har modtaget et stort antal udlændinge de seneste dage, siger politidirektør i Rigspolitiet Svend Larsen.

– Vi har en meget vanskelig opgave med at håndtere alle dem, der rejser ind – især fordi de fleste ikke vil i kontakt med os og registreres. Der er tale om mennesker, familier og børn, som har været længe undervejs fra konfliktområder, og dansk politi er gået langt for at håndtere situationen fredeligt med dialog og tålmodighed, siger Svend Larsen.

Det er politiet vurdering, at den manglende lyst blandt mange af flygtningene til at få kontakt med politiet, er fordi flygtningene ikke ønsker at søge asyl i Danmark, men ønsker at komme videre til andre lande.

Den manglende kontakt gør det også vanskeligt for myndighederne at tilbyde humanitær hjælp og støtte til de tilrejsende.

Færge- og togtrafik standset
Onsdag eftermiddag blev færgeankomster til Rødbyhavn og togtrafikken sydfra til Padborg indstillet af sikkerhedsmæssige hensyn.

– Politiet forsøger at normalisere situationen ved de sydlige grænser, men de store tilrejsende menneskemængder, som ikke følger vores anvisninger, gør indsatsen meget vanskelig for os. Af sikkerhedsmæssige grunde har vi været nødt til at lukke visse motorvejsstrækninger og stoppe togtrafikken, ligesom det af sikkerhedsmæssige grunde ikke har været muligt at fortsætte sejladsen mellem Puttgarden og Rødby. Vi er klar over, at det indebærer væsentlige gener for mange i øjeblikket, men der er tale om en helt ekstraordinær situation, hvor vores hovedfokus er at beskytte liv og undgå, at nogen lider overlast, siger Svend Larsen.

Hvornår, der igen åbnes for færge- og togtrafikken sydfra, afhænger af udviklingen i den sikkerhedsmæssige situation.