Forsikringsselskab var advaret om Scandinavian Star

af

Forsikringsselskabet Skuld valgte at forsikre Scandinavian Star, selvom dets havarichef advarede om, at det var farligt at sejle med passagerer. Det skriver Politiken.dk.

Der var flere sikkerhedsmangler på skibet, bl.a. var der flere branddøre, som ikke fungerede, redningsbåde manglede motorer, skiltning til flugtveje og ved branddøre var hverken på dansk eller norsk og der lå madrasser og sengebunde på gangene.

Man havde heller ikke mulighed for at gennemføre en brand- og evakueringsøvelse, fordi en del af den nye besætning ikke var kommet endnu.

Den daværende havarichef, Erik Stein, fra assuranceforeningen Skuld noterede sikkerhedsmanglerne da han besigtigede skibet for at undersøge, om Skuld kunne tegne en ansvarsforsikring på skibet, inden det blev sat i rute mellem Frederikshavn og Oslo. Mod havarichefens anbefaling, valgte Skuld at tegne forsikring for Scandinavian Star. Knap to uger efter satten en eller flere brandstiftere ild til skibet og startede dermed en omfattende brand, som kostede 159 mennesker livet.

Efter 25 års tavshed kommer Erik Stein med sine oplysninger i en ny bog “Branden – gåden om Scandinavian Star”.

Ifølge Politiken bekræfter Skulds daværende danske direktør, Hans Levy, at Erik Stein anbefalede, at skibet ikke skulle forsikres, før forholdene på skibet var udbedret og en øvelse var afholdt. Men Levy mener ikke, at listen med fejl og mangler var et stort sikkerhedsmæssigt problem.