Minister vil lære unge om hvordan de får børn

,

af

Arkivfoto: jakobking85 / Pixabay
Arkivfoto: jakobking85 / Pixabay
8 ud af 10 unge ved ikke nok om, hvad der nedsætter evnen til at få børn. Især unge mænd undervurderer, hvad deres livsstil betyder for fertiliteten. Men det vil miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen, nu lære dem.

Alder, rusmidler, sexsygdomme og hormonforstyrrende stoffer. Listen over faktorer, som kan gøre det svært at få børn er lang, men danske unge ved for lidt om, hvordan deres livsstil påvirker deres fertilitet. Derfor lancerer miljø- og fødevareministeren nu undervisningsmaterialet MaybeBaby i samarbejde med Sundheds- og Ældreministeriet.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen vil lære de unge om fertilitet. PRfoto.
Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen vil lære de unge om fertilitet. PRfoto.

Materialet handler om, hvilke faktorer, der påvirker evnen til at få børn og er målrettet gymnasieelever

– Det er nok ikke evnen til at få børn senere i livet, som fylder mest for gymnasieelever, men deres livsstil i dag kan gøre det sværere at få børn senere i livet. I Danmark kommer 1 ud af 12 børn til verden ved hjælp af fertilitetsbehandling, og derfor vil vi gerne give de unge viden om, hvad der påvirker fertiliteten, siger miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen.

De unge vil vide mere
En undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at unge mænd tror, det er lettere at få børn end unge kvinder. Og mændene er også i mindre grad end kvinderne opmærksomme på de faktorer, der kan nedsætte fertiliteten. Men flertallet hos begge køn vil gerne vide mere:

– Det er relevant for unge som mig at vide noget om fertilitet. Jeg tænker, det er en god idé at gøre sig nogle tidlige overvejelser og være opmærksom på sin fertilitet. Det er ikke rigtig noget, man snakker med sine venner om, siger 18-årige Hans Sjørvad, som er elev på Aarhus Katedralskole.

Mange faktorer skader fertiliteten
Den vigtigste faktor for fertiliteten er din alder. F.eks. er det meget nemmere at få børn for kvinder i midten af 20’erne end for kvinder midt i 30’erne. Også rygning, hash, alkohol, sexsygdomme og brug af anabolske steroider kan nedsætte fertiliteten. Desuden er nogle hormonforstyrrende stoffer mistænkt for at kunne påvirke fertiliteten hos fostre. De mistænkte stoffer kan bl.a. findes i plastikprodukter, kosmetik, plejeprodukter, PVC-gulve, den mad vi spiser, emballage og støv.

Det nye undervisningsmateriale findes på Maybebaby.dk.