Prisdyk på benzin sparer dig for 1.000 kroner

,

af

Kraftige prisfald på benzin betyder, at danske bilister alene i år har sparet over 1.000 kroner på benzin sammenlignet med samme periode sidste år. Prisniveauet på både benzin og diesel er det laveste siden 2010 og intet tyder på, at prisen skal stige nævneværdigt lige foreløbig.

Danske bilister har i år handlet brændstof til et prisniveau, der ikke er set lavere siden 2010.

Arkivfoto: geralt / Pixabay
Arkivfoto: geralt / Pixabay

I år er benzin i gennemsnit handlet til en vejledende listepris på 11,7 kroner, mens den tilsvarende pris på diesel lyder på bare 9,9 kroner, og det har siden nytår sparet både benzin- og dieselbilister mere end 1.000 kroner i brændstofomkostninger.

Det viser en analyse foretaget af BilBasen og Spar Nord på baggrund af energiselskabet OK’s prisstatistik.

– Kortvarige prisfald på benzin og diesel har ikke den store realøkonomiske effekt, men når vi som nu ser priserne stabilisere sig på et betydeligt lavere niveau, så er det noget, der kan mærkes. Ikke bare hos den enkelte bilist, men også på samfundsniveau, fordi det frigør penge til andet forbrug hos såvel bilister som de virksomheder, hvor brændstofomkostninger vejer tungt, påpeger cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm og tilføjer:

– Prisfald på brændstof kan på mange måder sammenlignes med en skattelettelse, fordi det giver et bredt udsnit af forbrugere og virksomheder flere penge imellem hænderne.

Priskrig presser priserne
Ifølge kommunikationschef i OK Lene Bonde er danskernes brændstofpriser typisk betydeligt lavere, end det fremgår af listepriserne. Det skyldes en flere end 10 år langt priskrig, der fortsætter ufortrødent til trods for den seneste tids prisfald.

– I Danmark er vi i den helt specielle situation, at vi har haft en stort set uafbrudt priskrig på brændstof i mere end 10 år, siger Lene Bonde og uddyber:

– Konkurrencesituationen varierer fra lokalområde til lokalområde, men i gennemsnit betyder prispresset, at danskerne tanker til godt en krone under listeprisen. Og lige nu ser vi mange steder, at prisen på blyfri 95 i perioder dykker under 10 kroner, mens dieselprisen tilsvarende kommer under 8 kroner.

Brændstofforbrug højt prioriteret

I BilBasen hæfter markedsanalytiker Jan Lang sig ved, at danskerne i forbindelse med køb af bil i forvejen er meget opmærksomme på at holde brændstofomkostningerne nede.

– Vi ved fra såvel undersøgelser, men også de konkrete salgsstatistikker, at brændstoføkonomi prioriteres højt, når danskerne skal vælge bil. Det betyder, at de brændstoføkonomiske biler fylder betydeligt mere på vejene i dag end for bare få år tilbage, og når vores biler på én gang kører længere på literen, og brændstofpriserne samtidig falder, ja så bliver den samlede besparelse endnu større, forklarer Jan Lang.

Selv om både olieprisen og dollarkursen, som olien afregnes i, kan svinge ekstremt meget, er der ifølge Jens Nyholm ikke umiddelbart udsigt til nævneværdige prisstigninger lige foreløbig:

– Olieprisen ser ud til at stabilisere sig på det nuværende og lave niveau, og dermed kan danske bilister se frem til fortsat at kunne tanke billigt, lyder det afsluttende fra Jens Nyholm.

Om beregningen:
Den beregnede besparelse er opgjort for årets første 9 måneder sammenlignet med samme periode sidste år og baseret på et årligt kilometerforbrug på 20.000 kilometer og de gennemsnitlige vejledende benzin- henholdsvis dieselpriser i henhold til OK’s prisstatistik. Beregningsgrundlaget for brændstofeffektiviteten er på 17,8 kilometer/liter for dieselbiler og 15,9 kilometer/liter for benzinbiler. Det eksakte resultat af beregningen er, at benzinbilister i årets første 9 måneder har sparet 1.038 kroner sammenlignet med samme periode sidste år, mens besparelsen for dieselbilister lyder på 1.112 kroner.