Forbrugerombudsmanden politianmelder endnu en bilimportør

af

Forbrugerombudsmanden politianmelder endnu en bilimportør for at overtræde markedsføringsloven. Denne gang er det FCA Denmark A/S.

Politianmeldelsen vedrører virksomhedens markedsføring af billån i tre kampagner på hjemmesiden fiat.dk, som Forbrugerombudsmanden vurderer, er en overtrædelse af markedsføringsloven, fordi firmaet på to bannere reklamerede for billån med rentesatser uden at vise de livpligtige kreditoplysninger, fx ÅOP, samme sted. Oplysningerne stod først et klik væk i selve kampagnerne.
Firmaet gav heller ikke forbrugerne de lovpligtige kreditoplysninger på en tilstrækkelig fremtrædende måde i nogen af de tre kampagner. Kreditoplysningerne blev først vist nederst på siderne efter oplysninger om fx udstyr og efter flere knapper, som linkede til andre sider.
I to af kampagnerne vildledte virksomheden, ifølge Forbrugerombudsmanden, forbrugerne ved at markedsføre en rente på 1,99 procent uden at oplyse om, at der var tale om den pålydende rente, og at den var variabel.

Ifølge markedsføringslovens § 14 a skal virksomheder, der markedsfører lånemuligheder til forbrugere og fx oplyser en rente, vise bestemte kreditoplysninger klart, tydeligt og på en fremtrædende måde i reklamen.

De tre kampagner var “Cute Couture”, “Happy Days” og “0 kr. i rente”.

Det seneste år har to andre bilimportører betalt bøder for at give forbrugerne utilstrækkelige kreditoplysninger. Og en fjerde bilimportør har betalt en bøde for at bruge vildledende prissammenligninger.

– Vi ser med alvor på sager som denne, hvor en bilimportør ikke sørger for, at forbrugerne straks får øje på de vigtige kreditoplysninger, når de ser reklamen. En bil er en stor investering, og forbrugerne skal let kunne vurdere, hvad billånet vil betyde for deres økonomi og sammenligne med andre lånemuligheder i markedet, siger forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen og fortsætter:

– Vi har gennem et stykke tid haft særligt fokus på virksomheders markedsføring af lån til forbrugerne. Og det vil vi fortsætte med. Desværre har der vist sig at være problemer med at overholde reglerne på området, og vi har indtil videre politianmeldt flere selskaber, der ligesom FCA Denmark A/S har overtrådt markedsføringsloven.