Cyklister og knallertkører taget i 1.400 lovovertrædelser

af

Arkivfoto: Unsplash / Pixabay
Arkivfoto: Unsplash / Pixabay
At cyklister og knallerter ikke må køre på fortorvet eller skal holde tilbage for rødt lys – det er der åbenbart en hel del, som ikke ved.

I hvert fald kunne politiet konstatere knapt 1.400 lovovertrædelser hos de godt 2000 cyklister og knallertførere, som blev standset under den landsdækkende kontrol i sidste uge.

Bløde trafikanter udgør en betydelig del af de dræbte og tilskadekomne i trafikken, og de er mere udsat for alvorlige skader, når de er involveret i trafikulykker. I 2014 blev 30 cyklister og 13 knallertførere dræbt i trafikken mod henholdsvis 33 og 11 året før. I en del af ulykkerne var risikobetonet adfærd hos cyklister og knallertkørere en medvirkende årsag.

Hvis knallerter kører for stærkt, udgør det en væsentlig risiko for føreren selv og for medtrafikanterne. Samtidig skaber høj hastighed ofte utryghed for cyklister og gående. Særligt i byerne sker der mange uheld, hvor især cyklisterne udgør en stor procentdel af de dræbte og tilskadekomne. Politiets kontrol af blandt andet adfærd, lygteføring og hjelmbrug skal være med til at forebygge uheldene og dermed nedbringe antallet af dræbte og tilskadekomne cyklister og knallertførere.

Under kontrollen i uge 39 blev der blandt de lidt over 2000 standsede cyklister og knallertførere konstateret knap 1.400 forseelser. Bl.a. blev 245 taget i at køre på fortv eller gangsti, 188 blæste på det røde lys og kørte videre, 178 kørte ind hvor der var indkørsel forbudt, 168 kørte mod ensretningen eller placerede sig forkert, 130 snakkede i mobiltelefon under kørsel, 120 havde manglende lygteføring, 36 var kørte, selvom de var påvirket af spiritus- eller narkotika og 65 knallerter var blevet ændret konstruktivt, hvilket oftest betyder, at en knallert kan køre hurtigere end den må.