Portoen stiger voldsomt

, ,

af

Fra årsskiftet stiger portoen voldsomt, med mindre man kan nøjes med at der går flere dage, før brevet kommer frem. Foto: Henrik Petit.
Fra årsskiftet stiger portoen voldsomt, med mindre man kan nøjes med at der går flere dage, før brevet kommer frem. Foto: Henrik Petit.
Fra årsskiftet kommer det til at koste en mindre formue, at sende en hilsen til moster Oda med posten.

Post Danmark sætter nemlig prisen for et A-brev op fra 10 til 19 kr.

Det sker fordi, at brevmængden samlet set er faldet. Siden mængden var på sit højeste i 1999 er den samlede brevmængde faldet med ca. 70 procent. Det er især med A-breve har Post Danmark oplevet en nedgang.

– Vi er klar over, at prisstigningen er meget markant, men den afspejler omkostningen ved et brev, der skal hurtigt frem. En almindelig dansk familie modtager i dag 2-3 A-brev om måneden og sender i gennemsnit færre end 4 A-breve om året. Så selvom prisstigningen isoleret set er stor, så er den gennemsnitlige merudgift ca. 3 kr. om måneden for en husstand, siger Henning Christensen, chef for PostNord Danmark, som Post Danmark er en del af.

– Brevet spiller fortsat en betydelig rolle i den måde, vi kommunikerer med hinanden på. Både danskerne og virksomhederne har valgt de langsommere breve til frem for dag-til-dag brevene, og når noget skal kommunikeres hurtigt, benyttes elektroniske alternativer, siger Henning Christensen.

Hvis man synes at 19 kroner for at sende et postkort til moster Oda med en hilsen fra ferien i Skagen er lige i overkanten, kan man i stedet vælge at sende som B-post. Så koster det 8 kroner at sende kortet efter 1. januar 2016, mod 7 kr. i dag. Men så kan der også gå op til fire hverdage, før postbudet har kortet med til moster Odas postkasse.