Mission Øst fortsætter arbejdet i Afghanistan trods fortsatte kampe

af

Hjælpeorganisationen Mission Øst arbejder omkring Kunduz og Baharak i Afghanistan, hvor voldsomme kampe mellem Taleban og regeringsstyrker bølger frem og tilbage.

Da hundredvis af Taleban-krigere i sidste uge angreb byerne Kunduz og Baharak i det nordlige Afghanistan, rykkede konflikten mellem islamisterne og landets regeringsstyrker pludselig tæt på hjælpeorganisationen Mission Øst.

Organisationen arbejder i området og holder lav profil for ikke at blive fanget i krydsild mellem de stridende parter. Mission Østs følger udviklingen minut for minut og gør alt for at sikre og beskytte alle lokale ansatte.

Der er for øjeblikket ingen danske medarbejdere i området.

Mission Øst er den største enkeltstående danske hjælpeorganisation i Afghanistan og arbejder i provinserne Baghlan, Takhar og Badakhshan. Hjælpeorganisationen etablerer vandsystemer, bygger fremkommelige veje og støtter bæredygtigt landbrug i området. Samtidig trænes befolkningen i at dyrke jorden med hårdføre afgrøder og i at håndtere og forebygge naturkatastrofer. Mission Østs indsats modvirker fattigdom og hjælper mennesker, som er ofre for konflikt.

Konflikten blussede op mandag den 28. september, da hundredvis af Taleban-krigere angreb den strategisk vigtige storby Kunduz i det nordlige Afghanistan og indtog sygehus og politistation og befriede hundredvis af islamistiske fanger fra byens fængsel.

Tirsdag morgen gennemførte USA luftangreb for at støtte de afghanske regeringsstyrkers modoffensiv for at generobre provinshovedstaden. De afghanske styrker meldte kort efter, at de havde generobret provinsens politihovedkvarter og fængsel. Torsdag rykkede Taleban igen frem og plantede deres flag på byens torv.

Fredag den 2. oktober udløste et amerikansk luftangreb igen bomberegn over Kunduz. Et missil ramte et hospital, drevet af Læger Uden Grænser. 22 mennesker meldes omkommet. FN kræver en uafhængig undersøgelse.

– Vi udtrykker vor dybeste medfølelse med de pårørende til de dræbte. Som hjælpeorganisationer i konfliktzoner arbejder vi hver dag med livet som indsats. Men angrebet på hospitalet er helt uforståeligt og dybt tragisk, siger generalsekretær Kim Hartzner fra Mission Øst.

Han håber, at kampene mellem Taleban og de afghanske regeringsstyrker snart må ophøre, så Mission Øst som én af de største aktører i området kan fortsætte hjælpearbejdet til gavn for det afghanske folk.