Problematisk kemi i børnesminke

af

Arkivfoto: Matlachu / Pixabay
Arkivfoto: Matlachu / Pixabay
Halloween står for døren og det betyder, at mange børn gerne vil sminkes som monster, zombie eller noget helt tredje. Men der er god grund til at være opmærksom på, hvilke sminkeprodukter, der puttes i ansigtet på børnene.

En ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk Kemi viser, at knap halvdelen af 43 undersøgte sminkeprodukter dumper på grund af problematisk kemi. Det skriver Søndagsavisen.

Et af produkterne – Panduro Hobby Junior Face Paint Crayons – viste sig at være decideret ulovligt. Det indeholder nemlig et stof, som er mistænkt for at kunne være kræftfremkaldende.

– Det er en meget beklagelig fejl, at et sminkeprodukt indeholdende et tilsætningsstof, som for ganske nylig er blevet føjet til EU’s liste over ingredienser, der ikke er tilladt i kosmetik, ikke er nået at blive fjernet fra vores sortiment,siger Thomas Panduro, marketingschef hos Panduro Hobby og understreger, at produktet nu vil blive fjernet fra hylderne.

Det er særligt potentielt hormonforstyrrende stoffer, der er udfordringen i de fleste typer børnesminke, som Forbrugerrådet Tænk Kemi vender tommelfingeren nedad til.

– Det er overraskende, at vi stadig finder især de stoffer, som er under mistanke for at være hormonforstyrrende. At branchen ikke har fjernet dem, undrer mig, siger Claus Jørgensen, projektchef hos Forbrugerrådet Tænk Kemi, til Søndagsavisen.

Det er ikke ulovligt, at bruge potentielt hormonforstyrrende stoffer i produkterne, men Forbrugerrådet Tænk Kemi er alligevel stærkt skeptisk.

– Vurderingen af stofferne tager ikke højde for, hvor mange steder man bliver udsat for dem – den såkaldte cocktaileffekt. Vi kan se i dyreforsøg, at stofferne kan have uhensigtsmæssig effekt på dyrene.

Disse effekter ses også på mennesker, og derfor mistænkes stofferne også for at være hormonforstyrrende for mennesker, forklarer Claus Jørgensen og nævner drengebørn, der fødes med deforme kønsorganer eller får dårlig sædkvalitet og piger, der kommer for tidligt i puberteten.