Rapport: Frisk fiskefars kan blive friskere

,

af

Det er ikke altid frisk fisk, der bruges til fiskefars. Arkivfoto: jarmoluk / Pixabay
Det er ikke altid frisk fisk, der bruges til fiskefars. Arkivfoto: jarmoluk / Pixabay
Supermarkederne har løftet kvaliteten af deres fiskefars markant. Men flere i branchen kan med fordel lære af de bedste, viser rapport fra Fødevarestyrelsen.

Adskillige prøver af fiskefars fra supermarkeder, fiskebiler og fiskeforretninger har de senere år dokumenteret, at i omegnen af halvdelen af butikkernes fiskefars, ikke overholdt de vejledende grænseværdier for fordærvelsesbakterier. Nu viser de seneste tal, at især supermarkedernes fiskeforretninger har løftet kvaliteten af deres fiskefars markant, mens prøver fra resten af branchen viser mere beskedne forbedringer.

– Et højt indhold af fordærvelsesbakterier er hverken ulovligt eller sundhedsskadeligt, men viser, at der er noget i kæden fra kajkant til køledisk, der kan forbedres, forklarer sektionsleder i Fødevarestyrelsen, Annette Perge. Derfor vil Fødevarestyrelsen tage en dialog med fiskebranchen om, hvordan virksomheder med dårlige resultater kan blive bedre.

– Ansvaret for kvaliteten ligger først som sidst hos branchen. Men om de der stadig halter bagefter så skal se nærmere på deres råvarekvalitet, kølesystemer eller noget helt tredje, er deres opgave at vurdere. Vi har allerede stillet rådgivnings- og vejledningsmateriale til rådighed, men vil nu høre branchen om, hvad det er for barrierer, der gør, at der efter flere års kampagneindsatser stadig er plads til forbedringer mange steder, siger Annette Perge.

Fødevarestyrelsen vil fortsat have fokus på virksomhedernes egenkontrol ved produktion af fiskefars, herunder især råvarekvalitet og temperatur.

Fakta
Fødevarestyrelsen undersøgte i 2012 kvaliteten af fiskefars. Den gang var der problemer i mere end halvdelen af prøverne. I efteråret 2014 blev kontrol- og vejledningskampagnen gentaget i mere end 150 virksomheder, supermarkeder og fiskehandlere. Resultaterne viste markante forbedringer i supermarkederne, men tæt på status quo i de øvrige dele af branchen.