Medie: Flygtninge rejste hjem på sygebesøg

af

Tre flygtninge fra henholdsvis Irak og Iran er flere gange rejst til deres hjemland eller har fået pas af hjemlandets myndigheder, selvom de har forklaret danske myndigheder, at de ikke kan opholde sig i området. Det skriver Søndagsavisen.

Udlændingestyrelsen valgte derfor i 2014 at inddrage de tre personers opholdstilladelse, men Flygtningenævnet, der er landets øverste myndighed på området, har omstødt beslutningen, og de tre har alligevel fået opholdstilladelse i Danmark, skriver Søndagsavisen.

Den beslutning undrer både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne.

– Det virker besynderligt. Jeg vil bede ministeren svare på, hvordan det kan ske. Som udgangspunkt er man næppe forfulgt, hvis man kan rejse rundt i sit land. Ministeren må stramme op på reglerne, hvis det viser sig nødvendigt, siger Socialdemokraternes udlændingeordfører, Dan Jørgensen.

Dansk Folkepartis integrationsordfører Martin Henriksen er vred over Flygtningenævnets beslutning.

– Vi må erkende, at vi bliver snøret godt og grundigt. Flygtningenævnet er decideret en håbløs organisation. Jeg så helst, at den blev lukket, siger han.

En af de tre flygtninge, en mand fra Iran, har indløst et iransk pas på den iranske ambassade i København, på trods af at han har forklaret, at han er forfulgt af de iranske myndigheder. Han skulle bruge passet til at rejse til Iran for at besøge sin syge mor. Han har efterfølgende forklaret, at han blot rejste til et naboland og herefter opgav at komme videre til Iran.

Inden hun blev minister, kritiserede integrationsminister Inger Støjberg også Flygtningenævnet. Dengang udtalte hun, at Venstre har mistet tilliden til Flygtningenævnets afgørelser, fordi de forekom politisk motiverede.

Nu siger ministeren:

– Flygtningenævnet er et uafhængigt nævn, og jeg har ikke kompetence i forhold til Flygtningenævnets sager. Derfor kan jeg heller ikke kommentere på konkrete sager. Generelt er min holdning, at det ikke virker rimeligt, at man kan tage på ferie i det land, man er flygtet fra, og jeg vil gerne se på, om det er muligt at skærpe feriereglerne.