Politiet dropper vagter ved Julian Assanges tilflugtsted

af

WikiLeaks leder, Julian Assange, vil stadig blive anholdt, hvis politiet får fat i ham. Foto: David G Silvers (CC BY-SA 2.0)
WikiLeaks leder, Julian Assange, vil stadig blive anholdt, hvis politiet får fat i ham. Foto: David G Silvers (CC BY-SA 2.0)
Lederen af WikiLeaks, Julian Assange har siden 2012 opholdt sig på Ecuadors ambassade i London. Lige siden har der været døgnvagt ved ambassaden, fordi Sverige har krævet Asange udleveret.

Det har været en dyr fornøjelse for politiet, at holde ambassaden under opsyn i den tid, der er gået, siden Assange søgte og fik politisk asyl på ambassaden.

Grunden til australierens asyl-ønske var, at Sverige har krævet ham udleveret i en sag om sexovergreb. Assange og hans støtter frygter dog, at Sverige vil udlevere ham til USA, hvor han er er eftersøgt for spionage som følge af de mange lækager af bl.a. tophemmelige dokumenter. Dokumenter som bl.a. har afsløret USAs overvågning af tre franske præsidenter, brutal nedskydning fra en kamphelikopter af uskyldige mennesker – heriblandt en fotograf som arbejdede for Reuters i Irak. Blandt dokumenterne var telegrammer fra USAs ambassader og såkaldte warlogs fra både krigen i Afghanistan og Irak.

Ifølge BBC News har det kostet politiet – og dermed de britiske skatteydere – mere end 12 milioner britiske pund (ca. 121 millioner dkr.), at politiet har holdt vagt ved ambassaden siden Assange gik ind ad døren.

Selvom politiet nu stopper med at døgnovervåge Assanges tilholdssted, så ønsker man fortsat at anholde ham.