Byggeaffald volder boligejere problemer

af

Dansk Byggeri får flere gange om ugen opkald fra boligejere, der ikke ved, om der er miljøfarlige stoffer i deres bolig, og hvad de skal gøre med byggeaffaldet

Det er de færreste, der tænker over det, men skal du i gang med at skifte taget eller installere nyt badeværelse i hjemmet, så er det vigtigt, at du først anmelder dine byggeplaner til kommunen og fortæller om dit byggeaffald. Der kan nemlig gemme sig farlige stoffer i byggeaffaldet, og det kan skade både din familie og miljøet.

– Der findes flere typer af byggeaffald, som indeholder miljøskadelige stoffer som fx PCB, der er til skade for både sundheden og miljøet. Reglerne siger, at man skal anmelde sit byggeaffald til kommunen senest to uger inden, man begynder at rive ned eller renovere, siger miljøkonsulnet i Dansk Bygger, Simon Stig-Gylling, og tilføjer:

– Folk ringer ofte til mig og er i tvivl om, hvad de skal gøre med de miljøfarlige stoffer i deres bolig og byggeaffald. Jeg oplever, at den manglende viden på området er et stort problem, og derfor synes vi i Dansk Byggeri, at der skal oprettes et videncenter, som kan vejlede folk i miljøfarlige stoffer. På den måde kan vi hjælpe boligejerne med at få den nødvendige viden og samtidig passe bedre på miljøet.

Både gør-det-selv-folk og professionelle bygherrer er omfattet af anmeldepligten. Reglerne gælder for alle bygninger, hvor byggeprojektet skaber mere end ét ton affald, hvis bygningen eller den del af bygningen, som renoveres eller rives ned, er større end 10 m2, eller hvis byggeprojektet omfatter udskiftning af termoruder.

I dag er det forbudt at bruge PCB i byggematerialer, men det kræftfremkaldende materiale blev brugt i stor stil i en lang række byggematerialer fra 1950 og frem til 1977, og det findes derfor stadigvæk i mange boliger.