MH17 skudt ned med russisk fremstillet missil

,

af

Et hollandsk hold ved rester af MH17. Foto: Ministerie van Defensie
Et hollandsk hold ved rester af MH17. Foto: Ministerie van Defensie
Det var et russisk fremstillet BUK jord-til-luft missil, der den 17. juli 2014 var årsag til, at passagerflyet MH17 fra Malaysia Airlines styrtede.

Sådan konkluderes der i en rapport fra den hollandske havarikommission.

Flight MH17 var på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur, da det blev skudt ned med et jord-til-luft missil fra et sted i det østlige Ukraine. 283 passagerer og 15 besætningsmedlemmer blev dræbt, da et missil eksploderes lige ved flyet.

Havarikommissionen er kommet frem til, at der var tale om et russisk fremstillet 9N314M sprænghoved monteret på et 9M38-missil ved at se på fragmenter som blev fundet i både cockpittet på flyet og i kroppene på tre besætningsmedlemmer. En sammenligning af malingen fra disse fragmenter med fragmenter af missilet fundet i vrag-området, peger ifølge kommissionen på, at der ikke er andre muligheder.

Den hollandske havarikommission har ikke set på skyldspørgsmålet, men udelukkende på hvad der fik flyet til at styrte. Havarikommissionen har dog i sin rapport bebrejdet Ukraine, at luftrummet ikke var blevet lukket, ligesom de kommercielle flyselskaber bebrejdes for ikke at have taget kamphandlingerne på jorden alvorligt og undgået Ukraines luftrum.

Dokumentation: Havarikomissionens rapport(.pdf fil på engelsk).

Herunder kan du se en video (på engelsk) om nedskydningen og havarikommissionens arbejde.