Børnemad er fyldt med salt

,

af

Arkivfoto: BruceEmmerling / Pixabay
Arkivfoto: BruceEmmerling / Pixabay
Otte gram om dagen. Så meget salt spiser et barn i gennemsnit, og det svarer til, hvad en fuldvoksen kvinde indtager af salt i løbet af en dag. Det skriver Søndagsavisen.

Selv for en voksen kvinde er saltindtaget for højt, og for den lille barnekrop er otte gram langt over myndighedernes anbefaling på højest tre-fire gram om dagen.

Tallene stammer fra den seneste undersøgelse af danskernes kostvaner fra Fødevareinstituttet DTU.

– Vi har meget fokus på fede børn og sukker, men det overrasker mig at se i den seneste undersøgelse, hvor meget salt børn spiser, siger kandidat i human ernæring på Professionshøjskolen Metropol Preben Vestergaard Hansen.

Og det kan have alvorlige konsekvenser senere i livet og føre til hjerte-kar-sygdomme og åreforkalkning.

– Vi hører altid om, at voksne spiser for meget salt, fordi det relaterer sig til blodtrykket og dermed hjerte-kar-sygdomme, men børn, der har spist meget salt fra en tidlig alder, får forhøjet blodtryk tidligere i deres voksenliv.

Det høje saltforbrug koster mange dødsfald om året. Derfor starter Fødevarestyrelsen i næste uge en kampagne, der skal få danskerne til at spise mindre salt.

Hos børnene er det især forældrenes kostvaner og dermed saltning af den hjemmelavede mad, der er synderen. Men også industriens saltning af fødevarer som kødpålæg og frysepizzaer fylder i saltregnskabet.

Derfor har Metropol i samarbejde med Søndagsavisen talt et saltregnskab op, et barn kan få i løbet af en dag via forskellige madretter og chips/kiks. Barnet ender med at spise over ti gram salt ved at spise nogenlunde, som mange børn gør i løbet af en dag.