DF dømt for æreskrænkelse – indrykkede annonce med navne på nye statsborgere

af

Dansk Folkeparti er blevet dømt i en sag om en annonce, som partiet indrykkede i en række dagblade sidste år.

Den 17. marts 2014 indrykkede Dansk Folkeparti en annonce i flere dagblade med overskriften “Én på listen er til fare for Danmarks sikkerhed” og ”… den potentielle terrorist … blandt de knap 700”. Og så var der en liste på de 685 mennesker, som havde søgt dansk statsborgerskab.

Baggrunden for annoncen var, at en af de personer, som havde søgt dansk statsborgerskab havde været i PET’s søgelys. Da partiet ikke kunne få oplyst hvem er personerne det var, blev annoncen fabrikeret som et indlæg i den på det tidspunkt kørende debat om statsborgerskab til mulige terrorister.

15 af de personer, som er nævnt i annoncen, lagde efterfølgende sag an mod Dansk Folkeparti. Sagen blev i dag afgjort i Købehavns Byret og her kom retten frem til, at annoncen var æreskrænkende overfor de 15 sagsørere og, at der også var tale om strafbare forhold.

Partiet er blevet dømt til at betale en erstatning på 10.000 kroner til hver af de 15 krænkede. Ud over erstatningen skal partiet betale 10 dagbøder á 1000 kroner.

Navnene i annoncen var alle taget fra det lovforslag, der giver navngivne udlændinge dansk statsborgerskab. Det var altså en offentlig tilgængelig liste over navne, som partiet valgte at trykke under overskriften “Én på listen er til fare for Danmarks sikkerhed”.