I god tid med julegaverne: 3 tips du ikke har råd til at glemme

, ,

af

Arkiv foto:HebiFot / Pixabay
Arkiv foto:HebiFot / Pixabay
Selv om der er to måneder til jul, er julehandlen allerede godt i gang på de danske webshops, der forventes at sælge julegaver for mere end 10 milliarder. Er du tidligt ude med årets gavekøb, så husk følgende tre råd fra e-mærkets chefjurist, Camilla Post, inden du trykker køb.

Tjek webshoppens bytteregler
Som forbruger har du altid mindst 14 dage til at fortryde et køb, når du handler på nettet. Men hvis gavemodtageren skal kunne bytte gaven efter jul, er det ikke tilstrækkeligt, hvis gaven er købt i oktober, november eller for den sags skyld i starten af december. Rigtig mange webshops tilbyder, ligesom de fysiske butikker, udvidet bytteservice helt ind i januar, men det er ikke et krav. Du bør derfor altid tjekke, hvad netbutikken skriver om julegavebytning, inden du køber. Det gør livet meget nemmere for modtageren.

Åbn altid pakken med det samme
Det er aldrig en god ide at vente for længe med at åbne pakken fra webshoppen. Også selvom du først skal give den som gave et par måneder senere. Det er der to gode grunde til. For det første undgår du at stå den 23. december med en forkert vare, du ikke kan nå at ombytte, og for det andet står du bedre i tilfælde af en eventuel fejl eller defekt ved varen.

Jo før man reklamerer over en defekt vare, des nemmere er det nemlig at bevise, at varen var i stykker fra starten. Har du haft det nye strygejern til tante Olga stående i to måneder, giver du webshoppen mulighed for at hævde, at du selv er skyld i defekten.

Derudover er det altid en god ide at gemme emballagen i tilfælde af en reklamationssag. Mærker, stød og ødelagte hjørner kan nemlig give en indikation af, om pakken har fået en lidt hårdhændet medfart under transporten.

Tjek gyldigheden af gavekort
Oplevelsesgavekort og gavekort generelt er blevet en populær julegaveide. Giver du et gavekort, er det dog vigtigt at være opmærksom på, hvor længe det er gyldigt. Der er ikke nogen specifik regel for, hvor lang løbetid et gavekort skal have, men fristen må ikke være ’urimelig kort’. Det bliver som regel tolket som minimum seks måneder, hvis gavekortet lyder på en bestemt ydelse. Dog skal du altid oplyses om udløbsfristen, ligesom den skal fremgå af gavekortet for at være gældende. Er der ikke oplyst en udløbsdato, er gavekortet gyldigt i tre år.

Om e-mærket
e-mærket er den danske certificeringsordning, der arbejder for tillidsfuld e-handel mellem kunder og erhvervsdrivende. Med e-mærket er du som kunde dækket af en køberbeskyttelse med en økonomisk sikring på op til 10.000 kroner per handel, og samtidig bliver den erhvervsdrivende løbende kvalitetssikret af e-mærket jurister, så du er sikret en tryg og gennemskuelig e-handel.

e-mærket er en nonprofit organisation stiftet i 2000 af Forbrugerrådet Tænk, Dansk Erhverv, DI, FDIH, Finansrådet, Dansk IT og HK.