Dansk hjælpeorganisation til stede i Afghanistan efter kraftigt jordskælv

af

Et kraftigt jordskælv ramte mandag formiddag det nordøstlige Afghanistan. Dansk hjælpeorganisation er til stede i området og melder foreløbig om sammenstyrtede skoler.

Lidt over kl. 10 dansk tid ramte et jordskælv Afghanistan målt til 7,5 på richterskalaen. Epicentret ligger tæt på Faizabad, der er provinshovedstad i Badakhshan. Så langt væk som i Islamabad og New Delhi svajede bygninger, og folk styrtede ud på gaderne i panik.

I de nordøstlige provinser Badakhshan og Takhar meldes om sammenstyrtede skoler og adskillige dødsfald. Den danske hjælpeorganisation Mission Øst er i forvejen til stede i området, og de lokale medarbejdere er gået i gang med at få et overblik over ødelæggelserne med henblik på en hurtig nødhjælpsindsats til de ramte lokalsamfund. Alle Mission Østs medarbejdere er uskadte.

– Det er en yderst alvorlig situation. Badakhshan-provinsen er i forvejen fuldstændig tømt for ressourcer på grund af de seneste ugers konflikter, hvor mange har måttet flygte og nu lever som internt fordrevne. I øjeblikket undersøger vi behovene for hurtigst muligt at finde den bedste måde at hjælpe på, fortæller Mission Østs nødhjælpschef Peter Drummond Smith.

Mission Øst har de seneste uger uddelt nødhjælp til internt fordrevne familier, der er flygtet fra kamphandlinger i og omkring storbyen Kunduz. Organisationen har arbejdet i de afghanske provinser Baghlan, Takhar og Badakhshan siden 2001. Her etablerer man vandsystemer, bygger fremkommelige veje og støtter bæredygtigt landbrug i området. Samtidig trænes befolkningen i at dyrke jorden med hårdføre afgrøder og i at håndtere og forebygge naturkatastrofer. Mission Østs indsats modvirker fattigdom og hjælper mennesker, som er ofre for konflikt og naturkatastrofer.