Børnefamilier har den højeste marginalskat

af

Nye beregninger fra den liberale tænketank Cepos viser, at de højestlønnede danskere har en markant lavere marginalskat end de lavestlønnede børnefamilier. Det skriver Søndagsavisen.

Hvis en enlig dansker, der tjener 30.000 kroner om måneden, stiger 1.000 kroner i løn eller arbejder for 1.000 kroner mere, får han eller hun 572 kroner ind på lønkontoen.

I en børnefamilie, hvor begge parter tjener 17.000 kroner om måneden, får familien kun 355 kroner udbetalt ekstra, hvis den ene part arbejder for 1.000 kroner mere. Det skyldes, at familien mister tilskud til boligsikring og friplads.

Den skævhed er en torn i øjet på SF.

– Det er derfor, vi i SF ønsker skattelettelser i bunden. Regeringen vil sænke topskatten, men det er ikke til fordel for almindelige lønmodtagere, siger Lisbeth Bech Paulsen, SF’s skatteordfører.

Børnefamilierne rammes af, at når de tjener mere, så forsvinder deres tilskud til friplads i daginstitutionen, ligesom boligsikringen gradvist forsvinder. Derfor bliver deres marginalskat tilsvarende høj.

Faktisk skal en forælder arbejde mere end to dage ekstra for at tjene nok til at invitere to børn, ægtefællen og sig selv i biografen og se den kommende ‘Star Wars’-film, der har premiere i december, hvis der også skal være popcorn og sodavand til børnene.

Det bekymrer regeringspartiet Venstre.

– Det virker voldsomt, at man skal arbejde så meget for en biograftur. Det må jeg sige, siger Louise Schack Elholm, skatteordfører for Venstre, og fortsætter:

– Men vi gik faktisk til valg på, at det skal kunne betale sig at arbejde. Og at der skal målrettes skattelettelser til de lavestlønnede grupper. Vi præsenterer et skatteudspil til foråret. Her tager vi højde for det her problem.