Fælles nordisk indsats mod hadytringer og sexisme

af

Både kvinder og mænd udsættes for trusler og verbale angreb på nettet. Eksperter, debattører og embedsfolk fra hele Norden i disse dage mødes til et seminar i København for at diskutere, hvordan de nordiske lande kan sætte ind over for sexisme og hadytringer.

Hverdagssexisme og hadefulde ytringer findes både på de sociale medier og i nattelivet, og det går både ud over mænd og kvinder. Dog har hadefulde ytringer mod kvinder oftere en seksuel eller sexistisk karakter. Især politikere, debattører og forskere oplever sexistiske verbale angreb, chikane og trusler, når de blander sig i den offentlige debat. Kvinder påvirkes i højere grad end mænd af trusler og chikane, så risikoen er, at især kvinder afholder sig fra at deltage i den offentlige debat. Derfor mødes 60 deltagere fra de nordiske og baltiske lande i dag og i morgen i København for at diskutere, hvordan man kan komme trusler og hadytringer til livs.

– Der har på det sidste været en række eksempler på, at kvinder ikke kan gå i byen uden at risikere at blive krænket af fremmede mænd. Hadytringer og trusler er fuldstændig uacceptabelt og meget ubehageligt for den enkelte uanset om det foregår i nattelivet eller på nettet. Vi ved, at sexisme og hadytringer kan ramme både kvinder og mænd. Men ofte rammer det kvinder hårdere. For mig handler det om respekt for andre menneskers grænser, retten til at deltage i debatten og til at færdes frit. Jeg er derfor glad for, at vi i de nordiske lande sammen sætter fokus på at stoppe sexisme og hadytringer, siger minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby.

Seminaret skal munde ud i nogle konkrete anbefalinger til, hvordan ligestillingsministrene i Norden kan dæmme op for sexisme, trusler og hadytringer på nettet.

Det nordiske seminar er en del af det danske formandskab for Nordisk Ministerråd og finder sted 2.-3. november på Hotel Scandic Copenhagen.