Et stort flertal af danske kvinder har oplevet, at helt fremmede personer har befamlet dem, uden de selv har lagt op til det. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen.
Heller ikke mændene går ram forbi. Knap hver tredje mand har oplevet, at en fremmed person har befamlet dem i det offentlige rum.
– Jeg synes, at det er et meget højt tal, og jeg kan godt forstå, at det bliver diskuteret meget i øjeblikket. Det er altid forkert at gøre, siger Martin Østergaard, psykoterapeut og forfatter til bøgerne ‘Vejen til mandens hjerte’ og ‘Vejen til kvindens hjerte’.
– Befamler du nogen, så markerer du jo også over for et andet menneske, at det menneske ikke bestemmer over sig selv, men at det er dig, der bestemmer. Derfor rangeres det også på lige fod med mobning eller trusler om bank, siger han.
De kvinder, som har oplevet at blive taget på af fremmede personer, bliver i højere grad påvirket psykisk af oplevelsen i forhold til de mænd, som oplever det.
Mens 44 procent af mændene siger, at det slet ikke påvirkede dem, er det kun 11 procent af kvinderne, der siger det samme. 20 procent af kvinderne har været så rystede, at de først kom til hægterne enten dage, uger eller måneder efter oplevelsen.
Dansk Kvindesamfund synes, at tallet – både for mænd og kvinder – er bekymrende højt. Men styrelsesmedlem Sara Ferreira er ikke overrasket.
– Det er de samme erfaringer, vi har, siger hun og fortsætter:
– Vi mener, at vi som samfund bør gribe ind langt tidligere og opdrage vores børn til, at vores krop er vores egen.
Sara Ferreira forklarer, at det er typisk for små børn, at et barn vil kramme et andet barn, som omvendt slet ikke har lyst til en krammer. Det griner de voksne ofte ad som noget sødt og uproblematisk.
– Men her bør man helt uden dramatik lære børnene, at der blev sagt fra. Så lærer vi børnene allerede fra starten at respektere egne og andres grænser, siger hun.