EU-eksperter: Et ja betyder, at danskerne kan overvåges for lovlige ytringer og handlinger

I fremtiden vil danskere kunne blive overvåget, aflyttet, skygget og afhørt for handlinger, der ikke er strafbare i Danmark. Det bliver konsekvensen af et ja den 3. december, mener EU-eksperter. Det skriver Jyllands-Posten.dk.

– EU-samarbejdet kan tvinge os til at efterforske ting, vi bevidst har valgt ikke skal være strafbare herhjemme, siger juraprofessor og institutleder på Syddansk Universitet Thomas Elholm til Jyllands-Posten.dk med henvisning til det såkaldte direktiv om den europæiske efterforskningskendelse, som danskerne bl.a. skal stemme om.

Lektor på Syddansk Universitet Birgit Feldtmann er enig. Hun mener, at dansk politi vil være forpligtet til at efterforske dansker i sager, som i kan være i strid f.eks. vores opfattelse af ytringsfrihed. Hun nævner “Racisme og fremmedhad” som et eksempel på områder, der kan være stor forskel på, hvordan landende definerer f.eks. ulovlige ytringer.