HK: Skæv finanslov uden visioner for fremtiden

af

Det er en finanslov uden visioner for vækst og med knive, der skærer dybt i velfærden, mener formand for fagforbundet HK Kim Simonsen og kalder finansloven for “skæv og kortsigtet”.

Der bliver skåret i velfærden gennem de kommunale budgetter. Og der skal spares på uddannelse og forskning.

Til gengæld vil bilejere få billigere registreringsafgift og husejere vil få fastfrosset grundskylden.

Det får HK-formand Kim Simonsen til at kalde Finansloven for 2016 for ”pivskæv” og ”visionsløs”.

– Regeringen brænder en oplagt chance her. Den havde alle muligheder for at skabe vækst og fremgang, men i stedet vælger den helt kortsigtet at give flere penge til dem, der i forvejen har. Og pengene tages fra vores fælles velfærd, fra uddannelse og fra forskning, siger Kim Simonsen.

HK-formanden er især ”helt uforstående” overfor, at der skal spares på investeringer i fremtiden – uddannelse og forskning.

– Uddannelse og forskning er det absolut dummeste sted at spare. Det er dét, Danmark skal leve af i fremtiden. Det er dér, væksten skal komme fra. Der er altså ikke meget vækst i, at de mest velstillede kan købe en ekstra Alfa Romeo, siger han.

Samtidig tager han skarp afstand fra det såkaldte ”omprioriteringsbidrag”, hvor kommuner og staten skal spare en til to procent årligt de kommende tre år.

– Kommunerne har allerede skåret dybt. Skærer vi dybere endnu, går det ud over kernevelfærden. Det offentlige og privat er hinandens forudsætninger, og når man skærer i de offentlige budgetter, vil det også gå ud over væksten i den private sektor, siger Kim Simonsen. Og tilføjer:

– Set i det lys, er det helt uforståeligt, at der i Finansloven mangler en løsning på underbemandingsproblemerne i SKAT. Her hænger i hvert fald én frugt meget lavt: Hvis vi ansætter flere i SKAT, så kan vi inddrive de penge, der unddrages.