Hver ottende kvinde og hver femte mand er barnløs som 50-årig

af

Andelen af danskere, der ikke har fået børn, når de fylder 50 år, er faldet lidt i det seneste årti, så det i dag er 12,4 pct. af kvinderne og 20,2 pct. af mændene.

Faldet kommer efter en jævn stigning, der som minimum går tilbage til 1991. Dengang gjaldt det 8,2 pct. af kvinderne og 13,7 pct. af mændene. Det viser en ny opgørelse, der for første gang udgives i Danmarks Statistiks publikation Befolkningens udvikling 2014, som udkommer i dag.

I bogen kan man også læse, at 19.387 ægtepar blev skilt i 2014, og det er det højeste antal nogensinde. Også i 2013 steg antallet kraftigt i forbindelse med en ny lov, der gjorde det muligt at blive skilt uden et halvt års forudgående separation. Og at et ægteskab gennemsnitligt varede 12,3 år for de par, der blev skilt i 2014, men flest bliver skilt i det sjette år. I sidste halvdel af 1980’erne blev flest skilt i ægteskabets tredje år.

Flere børnefødsler
Efter fem års fald i børnefødsler var der en lille stigning i 2014, hvor den samlede fertilitet for danske kvinder var på 1,7 børn pr. kvinde. Hvert andet barn blev født uden for ægteskab.

Vores husstande er blevet mindre over de seneste 30 år og består nu af 2,15 personer mod 2,33 i 1986. Dels består færre husstande af mindst fire personer, dels bor flere alene.

72 pct. af alle børn under 18 år bor sammen med begge deres forældre. De unge kvinder flytter tidligere hjemmefra end de unge mænd. Fx er 53 pct. af de 20-årige kvinder flyttet hjemmefra, mens det gælder 40 pct. af mændene.