Dansk hjælpeorganisation i Nordkorea: Det nytter at hjælpe

af

En fjerdedel af Nordkoreas børn lider af underernæring. De fleste familier mangler vitaminer. Landet er forarmet af naturkatastrofer. Men hjælpen fra Mission Øst nytter, fortæller generalsekretær efter et besøg i det lukkede land.

En FN-rapport konkluderer, at 27,9 procent af Nordkoreas børn er kronisk underernærede, og at 70 procent af en befolkning på 25 millioner ikke får sund og varieret kost. Fødevarekrisen forstærkes af klimaforandringer, der skaber tørke om foråret og voldsom regn og tyfoner om sommeren med medfølgende oversvømmelser.

Kæmper for at overleve
Mission Øst er den eneste danske hjælpeorganisation i Nordkorea. Generalsekretær Kim Hartzner er netop vendt tilbage efter et besøg i det lukkede land, hvor den fattige landbefolkning kæmper for at overleve.

– Mange lever alene af ris og kinakål, som de graver ned og henter frem som ensilage. De får aldrig kød, æg og mælk. Proteiner får de gennem soyabønner, men når høsten slår fejl, får de slet ingen proteiner. Mange supplerer kosten ved at samle tang op af havet eller samle svamp og urter i skoven, fortæller Kim Hartzner.

Det skærer ham især i hjertet at se børnene:

– Det er dybt bekymrende at se de underernærede børn. Nordkoreanske børn vejer meget mindre og er et hoved lavere end sydkoreanske børn.

Dansk hjælp nytter
Men hjælpen fra Mission Øst nytter, tilføjer han:

– Det er muligt at gøre en forskel i Nordkorea. Vi har givet fødevaretilskud til næsten 50.000 børn og reddet mange af dem fra den visse sultedød. Vi har opbygget over 500 huse efter oversvømmelse. Og vi satser langvarigt på et landbrugsprojekt, der skal hjælpe nordkoreanerne til større selvforsyning med fødevarer.

Mission Øst støtter bl.a. en børneinstitution i den sydlige by Haeju: et babyhjem, hvor flere af børnene er forældreløse. Her kunne Kim Hartzner tydeligt se, at børnene er kommet til hægterne, efter at have modtaget kosttilskud med vitaminer, proteiner og mineraler fra både FN og Mission Øst. Mission Øst har også skaffet legeredskaber, så børnene kan indhente tabte motoriske færdigheder.

Et land i knæ
Nordkorea er et land i knæ på grund af hyppige naturkatastrofer. Oversvømmelser er især gået hårdt ud over den nordlige Pyongang-provins. Efter oversvømmelserne besøgte Kim Hartzner en landsby, hvor kun 25 ud af 75 huse stod tilbage.

– Vi har bygget 511 huse i de værst ramte områder. 250 af husene har nu fået indlagt vand, hvor man før skulle gå op til en kilometer for at hente vand, fortæller Kim Hartzner.

Mission Øst har desuden skaffet 20.000 kvadratmeter plastic og 10.000 kvadratmeter solnet til beskyttelse af nyplantede træer på en planteskole samt byggematerialer til et stort drivhus på et børnehjem, så børnene kan få grøntsager. Drivhuset skærmer for den varme sol og holder på jordens fugtighed.

– Det nytter at hjælpe – også i verdens mest lukkede land. Myndighederne er meget samarbejdsvillige, og det var en glæde at opleve befolkningens taknemmelighed. Det giver lyst til at fortsætte, siger Kim Hartzner og løfter sløret for opstart af et landbrugsprojekt i Kangwon-provinsen med fokus på vand, sanitet og fødevaresikkerhed.