Assange kan forhøres på ambassade

,

af

Sverige og Ecuador har indgået en aftale om afhøring af WikiLeaks leder, Julian Assange. Foto: David G Silvers (CC BY-SA 2.0)
Sverige og Ecuador har indgået en aftale om afhøring af WikiLeaks leder, Julian Assange. Foto: David G Silvers (CC BY-SA 2.0)

Grundlæggeren af whistleblower-sitet WikiLeaks, Julian Assange, kan i løbet af kort tid blive afhørt af svensk politi. Det er resultatet af en aftale indgået mellem Sverige og Ecuador.

Sagen som svensk politi gerne vil afhøre Assange i drejer sig seksuelle overgreb.

Svensk politi har siden 2010 ønsket at afhøre Wikileaks-grundlæggeren, men Assange frygter, at han vil blive udleveret til retsforfølgelse i USA, hvis han rejser til Sverige. I 2012 søgte han asyl i Ecuador efter han tabte udleverings-sagen i Storbritannien. Men da han ikke har kunnet rejse ud af landet, har han i stedet boet på Ecuadors ambassade i mere end tre år.

Sverige og Ecuador begyndte, ifølge avisen The Guardian, forhandlinger omkring afhøring af Assange på ambassaden, i sommers og nu er de to lande så kommet frem til en aftale for, hvordan sådan en afhøring kan foregå.