Ulvolig fyrværkerifabrik afsløret: Tre personer anholdt

af

Der er tale om store mængder ulovligt fyrværkeri. Foto: Københavns Politi.
Der er tale om store mængder ulovligt fyrværkeri. Foto: Københavns Politi.
Siden slutningen af november har Københavns Politi haft gang i en intensiv efterforskning af ulovlig import og opbevaring samt illegal produktion af fyrværkeri.

Efterforskningen begyndte, da olitiet kom på sporet af en række ejendomme på Sjælland og Fyn, hvor der foregik masseproduktion af ulovligt fyrværkeri.

Natten mellem mandag og tirsdag i denne uge gennemførte Københavns Politi i samarbejde med Fyns Politi en ransagning på en ejendom i Krogbølle ved Otterup, hvor der foregik masseproduktion af fyrværkeri. Hærens ammunitionsrydningstjeneste EOD blev tilkaldt for at vurdere farligheden af krudt, kemikalier etc. Efter at krudt og fyrværkeri var fjernet fra stedet, beslaglagde Københavns Politi produktionsapparatet for at forhindre at produktionen blev genoptaget. Ved ransagningen blev der ikke truffet nogle af de i sagen mistænkte personer, og der blev ikke foretaget anholdelser denne nat.

Onsdag aften klokken 23.30 foretog Københavns Politi og Fyns Politi en fornyet ransagning på ejendommen i Krogbølle, idet der var mistanke om, at der i endnu en lejet bygning/garage på stedet fandtes kemikalier m.v. til brug for fremstilling af ulovligt fyrværkeri. Hærens Ammunitionsrydningstjeneste EOD blev tilkaldt og sikrede i samarbejde med politiet de fundne effekter.

Fordi efterforskningen fortsatte, har politiet holdt aktionerne på Fyn ude af offentlighedens viden indtil nu.

Den videre efterforskning ved Københavns Politi bragte os torsdag den 17. december 2015 sidst på eftermiddagen til en ejendom på Fruelundvej i Tureby syd for Herfølge, hvor der blev fundet en produktionshal til fremstilling af ulovligt fyrværkeri. Der blev kl. 17.34 foretaget anholdelse af to personer på produktionsstedet. Kl. 18.05 blev der foretaget anholdelse af en tredje person, der befandt sig i sin bil.

Københavns Politi tilkaldte Hærens Ammunitionsrydningstjeneste EOD, der sammen med Københavns Politi har ransaget stedet. Produktionsstedet i Tureby har været bevogtet natten igennem, da de mange tusinde stykker ulovligt fyrværkeri først er fjernet fredag formiddag.

Efterforskningen i Tureby bragte sent torsdag aften Københavns Politi på sporet af en container på Herstedøstervej i Glostrup. Hærens ammunitionsrydningstjeneste EOD blev tilkaldt, og stedet har været bevogtet natten over indtil fyrværkeriet fredag formiddag kunne køres væk. Containeren blev tilsyneladende anvendt til opbevaring af færdigfabrikeret fyrværkeri fra Tureby.

Det er Københavns Politis foreløbige vurdering, at man med de store beslaglæggelser af såvel krudt, kemikalier, fyrværkeri og produktionsapparat har hindret en masse ulovligt fyrværkeri i at komme i omløb op mod årsskiftet og derved potentielt har forhindret mange tilskadekomster.

De tre anholdte er mænd på 22, 28 og 29 år og alle tre er danske statsborgere, oplyser Københavns Politi.

Det er ikke politiets vurdering, at de tre anholdt er uddannede fyrværkere.

De tre anholdte blev fredag eftermiddag fremstillet i Dommervagten i København og her blev alle tre varetægtsfængslet frem til 11. januar. Mens den 28-årige og 29-årige har nægtet sig skyldige, så har den 22-årige, ifølge Ekstrabladet.dk, erkendt brud på fyrværkeriloven ved blandt andet at have fragtet det ulovlige fyrværkeri, men nægter at have udsat andres liv eller førlighed for fare, som han også er sigtet for.