FN klar med plan for fred i Syrien

af

FNs Sikkerhedsråd har ifølge nyhedsbureauet Reuters, vedtaget en resolution, som anbefaler en vej for fredsprocessen i Syrien.

– Dette råd sender en klar besked til alle parter, at det nu er tid til at stoppe drabene i Syrien og lægger fundamentet til en regering, som det lidende folk i det krigshærgede land kan støtte, sagde USAs udenrigsminister John Kerry i Sikkerhedsrådet efter afstemningen, ifølge Reuters.

Der var tale om en enig beslutning blandt samtlige af rådets 15 medlemmer og dermed en sjældent udtryk for enighed blandt de store magter.

FN i spidsen for fredsproces
Resolutionen beder FN om at stå i spidsen for en proces, der skal bringe den syriske regering og oppositionen til forhandlingsbordet. Meningen er, at der skal indgås en våbenhvile og dannes en ny regering. Selve spørsmålet om præsident Bashar al-Assads skæbne er ikke taget med i resolutionen, det er et punkt som der er stor uenighed om blandt nogle af medlemmer af rådet. For mens Frankrig og USA gerne ser Assad hen hvor peberet gror, så har han en allieret i Rusland.

Fortsat krig mod Islamisk Stat
Selvom resolutionen kræver våbenhvile, så er grupper, der betragtes som “terorister” – herunder ISlamisk Stat og al-Nusra Fronten, ikke inviteret. Det fortæller BBC News. Tværtimod, så anbefales det i resolutionen, at krigen mod Islamsik Stat, der har erobret store området i både Syrien og nabolandet Irak, fortsætter.