Danske muslimer fejrer også jul

,

af

Arkivfoto: jill111 / Pixabay
Arkivfoto: jill111 / Pixabay
Flere og flere danske muslimer holder jul, ligesom flertallet af den danske befolkning. Det fortæller en række fremtrædende danske muslimer og kilder med kendskab til muslimske miljøer til Søndagsavisen.

– Flere og flere muslimer tager julen til sig, siger Yildiz Akdogan, folketingsmedlem for Socialdemokraterne og selv muslim, og fortsætter:

– De tiltrækkes af nogle af de tætte familieværdier, som der er i julen. På den måde er det en rigtig god tradition.

Yildiz Akdogan forklarer, at danske muslimer tager den danske jul og vender og drejer de klassiske traditioner lidt, så de passer til deres egne.

– Man køber eksempelvis et juletræ, men man danser måske ikke rundt om det. Det står der mere for hyggens skyld, siger Yildiz Akdogan, der selv har et juletræ stående og også pynter op til jul.

Hospitalsimam på Herlev Hospital og imam ved Dansk-Islamisk Center Naveed Baig oplever også, at muslimer tager juletraditionerne til sig.

– Nogle giver gaver til børnene. Og børnene deltager aktivt i skolens julehygge. Det er jo ikke det religiøse, som de fejrer, men hyggen og kulturen i juletraditionen,siger Naveed Baig og fortsætter:

– Julen er svær at komme uden om i Danmark. Det er også en hyggelig tid. Derfor er det også sundt at tale med sine børn om andres religiøse højtider.

Også i Naveed Baigs hjem sniger julen sig ind, når højtiden nærmer sig.

– Mine børn kommer jo hjem med julepynt, som de har lavet i skolen. Det hænger vi op for hyggens skyld. Og så ser de julekalender. I år er de meget glade for ‘Juleønsket’ på TV 2. Der er også et rigtig fint budskab i den med englene, som har indflydelse på mennesker på Jorden, siger imamen.

Charlotte Paulsen er skoleleder på Broskolen i Korsør, hvor knap en tredjedel af eleverne er tosprogede. Mange af de muslimske elever bor i boligblokkene på Motalavej, som netop er kommet på regeringens såkaldte ghettoliste. Ifølge skolelederen er julen også i det område blevet en populær tradition.

– Jeg ved, at der bliver holdt et stort arrangement den 24. december derude, hvor der næsten kun kommer tosprogede. Så ja, det er helt rigtigt, at julen i stigende grad er populær hos muslimer, siger hun.

Broskolen har for nylig fået stor ros fra Undervisningsministeriet for at løfte elevernes faglige niveau. Og julehyggen er med til at skabe motivation – også hos dem med muslimsk baggrund.

– De tosprogede elever deltager i julehyggen med lige så stor interesse som de etsprogede elever. Jeg tror, de skelner mellem det religiøse og hyggen. Men det er vigtigt for dem at være en del af julen, når det er så stor en begivenhed, siger Charlotte Paulsen.

Yildiz Akdogan står selv bag en julekalender på sin Facebook-side, og hun pynter også op med julepynt derhjemme.

– Jeg laver små dekorationer og lys. Det er enormt hyggeligt. Selvom min mand, Jonas, er etnisk dansker, var det faktisk mig, der tog initiativ til at købe juletræ. Det betyder også meget for min lille datter på tre år, siger hun.